На 23 март 2019 да почерпят

Бирената диета – радост за небцето Тя наистина е ефективна, но има строги правила

Петролни гиганги харчат стотици милиони за информация срещу глобалното затопляне

Гражданската авиация по света изпитва остър недостиг на пилоти

Тръмп отмени санкции срещу Северна Корея часове след налагането им

Германия арестува 11 души за подготовка на терористични нападения

Русия започва серийно производство на ракетите „Ангара“

Заличават 18 туроператора от националния регистър

Тръмп удари рамо на Нетаняху преди вота (обзор) САЩ може да признаят Голанските възвишения за израелски (ИНФОГРАФИКА)

България започна с хикс евроквалификациите, младок на крачка от мечтан дебют

Ердоган: Израел няма право да окупира Голанските възвишения

Копие на чудотворната икона Богородица Всецарица пристигна в София

Елиф от „Намери ме“ стана на 10 години Малката актриса Изабела Дамла Гювенилир е родена в Ню Йорк

Ана Бърнабич: Сърбия не трябва да забравя жертвите на натовските удари

Саудитска Арабия иска минимална цена на петрола от 70 долара за барел

Посланикът на Азербайджан на първо официално посещение в Пловдив

Извънредният и пълномощен посланик на Азербайджан у нас д-р Наргиз Гурбанова бе днес на първо официално посещение в Пловдив, където се срещна с изпълняващия длъжността кмет на града под тепетата Розалин Петков и с председателя на Общинския съвет Савина Петкова. Темата на разговора в заседателната зала на общината между Нейно превъзходителство д-р Гурбанова и Розалин Петков бяха възможностите за провеждане на бъдещи съвместни инициативи в сферата на културата, образованието и инвестициите. „Пловдив е мултикултурен и мултиетнически, най-старият жив град в Европа със стотици паметници на културата“, приветства Розалин Петков. Той не пропусна да отбележи, че Пловдив е вторият по големина град в България, а регионът е известен с производството на розово масло и  е богат по отношение на земеделие и производство, предоставя разнообразни възможности за туризъм през цялата година, а благодарение на Тракия икономическа зона е най-бързоразвиващият се район в страната.

Д-р Наргиз Гурбанова пък разказа, че е идвала преди със семейството си в Пловдив и е останала с приятни впечатления от атмосферата в града. Тя подчерта, че България и Азербайджан имат изградени добри дипломатически отношения вече 25 години, разказвайки накратко историята и постиженията на бившата съветска република по отношение на културата, икономиката, транспорта. Д-р Наргиз Гурбанова с интерес научи за ежегодния международен фестивал в Пловдив, в който неведнъж са участвали трупи от Азербайджан.

След това посланикът на Азербайджан се срещна и с председателя на Общински съвет Пловдив Савина Петкова. Двете дами обсъдиха редица въпроси от културно, икономическо и образователно естество. „Отношенията между нашите две страни са изградени на основата на взаимно уважение. Има редица теми, като транспорт, туризъм, образование, които ни сближават и ще намерят своето бъдещо положително развитие” сподели Н.Пр. д-р Гурбанова.

 

Савина Петкова се съгласи, че има много голям потенциал за развитие взаимоотношенията между двете страни. Пловдив се гордее със своето културно-историческо наследство и полага грижи за негово опазване. През 2019г. градът ще е Европейска столица на култура и това е допълнителен стимул, заяви Петкова. Тя разказа за целия процес по реставрирането на открита преди дни къща „Клианти“. В момента се работи усилено по експонирането и реставрирането на т.нар.

Голяма базилика, а археолозите вече са започнали работа и по Небет тепе. Пловдив е и университетски град, тъй като тук се обучават хиляди студенти в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Аграрен университет, Университета по хранителни технологии, Медицински университет Пловдив, Технически университет, сподели още Петкова. По думите на председателя на местния парламент Пловдив освен туристически център е и символ на толерантността между различните етноси, които съжителстват в града от векове.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.