Посланикът на Азербайджан на първо официално посещение в Пловдив

Извънредният и пълномощен посланик на Азербайджан у нас д-р Наргиз Гурбанова бе днес на първо официално посещение в Пловдив, където се срещна с изпълняващия длъжността кмет на града под тепетата Розалин Петков и с председателя на Общинския съвет Савина Петкова. Темата на разговора в заседателната зала на общината между Нейно превъзходителство д-р Гурбанова и Розалин Петков бяха възможностите за провеждане на бъдещи съвместни инициативи в сферата на културата, образованието и инвестициите. „Пловдив е мултикултурен и мултиетнически, най-старият жив град в Европа със стотици паметници на културата“, приветства Розалин Петков. Той не пропусна да отбележи, че Пловдив е вторият по големина град в България, а регионът е известен с производството на розово масло и  е богат по отношение на земеделие и производство, предоставя разнообразни възможности за туризъм през цялата година, а благодарение на Тракия икономическа зона е най-бързоразвиващият се район в страната.

Д-р Наргиз Гурбанова пък разказа, че е идвала преди със семейството си в Пловдив и е останала с приятни впечатления от атмосферата в града. Тя подчерта, че България и Азербайджан имат изградени добри дипломатически отношения вече 25 години, разказвайки накратко историята и постиженията на бившата съветска република по отношение на културата, икономиката, транспорта. Д-р Наргиз Гурбанова с интерес научи за ежегодния международен фестивал в Пловдив, в който неведнъж са участвали трупи от Азербайджан.

След това посланикът на Азербайджан се срещна и с председателя на Общински съвет Пловдив Савина Петкова. Двете дами обсъдиха редица въпроси от културно, икономическо и образователно естество. „Отношенията между нашите две страни са изградени на основата на взаимно уважение. Има редица теми, като транспорт, туризъм, образование, които ни сближават и ще намерят своето бъдещо положително развитие” сподели Н.Пр. д-р Гурбанова.

 

Савина Петкова се съгласи, че има много голям потенциал за развитие взаимоотношенията между двете страни. Пловдив се гордее със своето културно-историческо наследство и полага грижи за негово опазване. През 2019г. градът ще е Европейска столица на култура и това е допълнителен стимул, заяви Петкова. Тя разказа за целия процес по реставрирането на открита преди дни къща „Клианти“. В момента се работи усилено по експонирането и реставрирането на т.нар.

Голяма базилика, а археолозите вече са започнали работа и по Небет тепе. Пловдив е и университетски град, тъй като тук се обучават хиляди студенти в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Аграрен университет, Университета по хранителни технологии, Медицински университет Пловдив, Технически университет, сподели още Петкова. По думите на председателя на местния парламент Пловдив освен туристически център е и символ на толерантността между различните етноси, които съжителстват в града от векове.

Коментари

Задължително поле