Посланикът на Великобритания у нас: От 1 януари 2021 г. ще въведем нова схема за емиграция

Снимка: БТВ/Архив

"Искаме да напуснем ЕС достойно. Нито ще празнуваме, нито ще оплакваме, а гледаме с позитивен поглед напред в бъдещето", каза пред БТВ посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс часове преди Брекзит. 140 000 български граждани са подали молба за статут на уседналост, информира тя. "От 1 януари 2021 г. ще въведем нова схема за емиграция. Това са правилата, които ще се отнасят за онези, които искат по-дългосрочно да работят или учат в Обединеното кралство. Възможно е тази схема да обхване и сезонната работа. Ако искате обаче да посетите Великобритания за срок, по-малък от 90 дни, или просто на посещение, ще можете да направите това без виза", поясни Ема Хопкинс.

До края на тази година българите имат възможността да се заселят в Обединеното кралство и да останат там дългосрочно. Около 6000 български студенти учат на Острова. До края на 2020 г. всеки може да започне обучение там при същите условия, такси и достъп до студентски заеми. В следващите месеци ще бъде обявен какъв ще е режимът за периода след 2020-а.

"Възможно е да има промяна. Британските университет обаче биха искали да се запази преференциалният достъп за европейски граждани, така че това ще бъде обект на преговори", обясни посланикът на Великобритания у нас. Тази седмица се поставя началото на нова кампания във връзка с търговията с 13 страни извън ЕС. "Много сме развълнувани от възможността да укрепим контактите си с някои страни, с които имаме исторически силни връзки. Ще сме активни в международен план. Ще укрепим и своята дипломатическа служба", каза още Ема Хопкинс.

"Няма да седим около една маса с ЕС, но това не значи, че няма да си говорим. Това ни дава възможност да работим по по-различен начин. В голяма степен всичко, което правим, ще остане непроменено, защото споделяме едни и същи ценности", допълни тя.

Коментари

Задължително поле