Посланикът на Венецуела у нас: Няма заповед за ареста на Хуан Гуайдо

Посланикът на Венецуела у нас Ориета Капони определи като провокация и фалшива новина информацията, че камиони пълни с хуманитарни помощи са били запалени на границата между Венецуела и Колумбия от привърженици на президента Мадуро.

Посланик Капони показа снимки и видео материал, на които, по думите й, ясно личи, че запалените на границата камиони са от страната на Колумбия, а не на територията на Венецуела, съобщи БНТ.

На друг видеоматериал представен от нея пък се вижда как колумбийският президент Иван Дуке и други политически лидери наблюдават безучастно и дори, по думите й, приветстват случващото се. А след това в официално изявление, Дуке е представил събитието като кърваво изстъпление на бандите на Мадуро.

"Това е една от фалшивите новини, които раздухаха, а реално на снимките съвсем ясно се вижда, че камионът е на колумбийска територия. Освен това, тези камиони са ползвали знаците на Червения кръст без разрешение. А от снимките е видно, че в тях не е имало нито храна, нито медикаменти, както се твърди, а жици, кабели и материали за бомби "Молотов", каза дипломатът.

Капони изрази надежда, че границата между Венецуела и Колумбия ще продължи да бъде затворена още дълго време заради вражеските, по думите й, действия на президента Дуке.

Тя обяви също, че страната й не желае хуманитарни помощи от САЩ, наложили тежки санкции на Венецуела, а разчита на такива от Русия, Индия и Китай, с които има договори.

Относно това какви ще са действията на властите в Каракас към завърналия се вчера Хуан Гуайдо, който през януари се самопровъзгласи за временен президент на страната, Ориета Капони каза:

"Няма заповед за ареста на Гуайдо, а в нашата страна също се спазват закони. Той имаше забрана да напуска държавата, но го направи. Сега съдът трябва да разгледа случая и да постанови дали да му отнемат депутатския имунитет".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България