Майли Сайръс: Пуша трева и псувам, но не съм лъжкиня

Премиерът Борисов посети стадиона на футболен клуб „Арда“ (ВИДЕО)

Мотоциклетист пострада при сблъсък с лек автомобил Катастрофата станала край Къпиновския манастир

Спипаха затворник, забравил да се върне в килията след отпуск

Любовна лудост завладява Варна Започва 27-ото издание на международния филмов фестивал

Анджелина Джоли изпрати със сълзи Мадокс в университета в Южна Корея

АПИ: Възстановяването на виадукта на магистрала „Струма“ ще струва 1,86 млн. лева

Обама купуват голямо имение на остров за 14 милиона долара

Малките прегрешения не са съвсем безобидни

Столичната община няма да плаща за подмяната на ограничителите по „Граф Игнатиев“

Издирват ранен украински турист в района на връх Мальовица

Надал яхна 370 коня Тенисистът подкара нов автомобил

Русия представи първата в света плаваща АЕЦ (ВИДЕО)

550 руски учени обвиниха Кремъл в кампания на репресии срещу протестиращи

Google е закрил 210 канала в YouTube заради дезинформация

Посланикът на Египет и ректорът на ВТУ обсъдиха сътрудничество между университети в двете държави

Посланикът на Египет Н. Пр. Моайад Фаталах Елдали и ректорът на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“ проф. д-р Христо Бонджолов проведоха работна среща, на която бяха обсъдени сътрудничеството на великотърновския ВУЗ с египетски висши учебни заведения. Дискутирани бяха бъдещите съвместни инициативи и изучаването на арабски език във ВТУ.

На срещата присъства и доц. д-р Димитър Димитров, зам.-ректор по международното сътрудничество на Великотърновския университет. По време на разговора ректорът запозна госта с изучаването на арабски език, който се преподава в специалността Приложна лингвистика от учебната 1992 – 1993 г., когато се открива специалност с изучаване на арабски език като втори чужд език към катедра „Класически и източни езици и култури“.

До 2004 г. са се дипломирали 73 студенти от 7 випуска. Те са се реализирали успешно в професионални сфери, предполагащи висока степен на владеене на арабски език. През периода 1992 – 2006 година се обучават 100 студенти в специалностите Английски и арабски език и Френски и арабски език.

През учебната 2017 – 2018 г. следват 6 студенти /в трети и четвърти курс/ в специалностите Български език и арабски език и Приложна лингвистика. Английски език и арабски език.

В момента арабски език се предлага като втори чужд в специалността Приложна лингвистика с два чужди езика – преводачески профил, Приложна лингвистика с английски език и втори чужд език с информационни технологии.

Ректорът сподели, че има договорени лектори по арабски език и по български език на разменни начала, съответно във Великотърновския университет и в Университета Ал Мансура.

Проф. Хр. Бонджолов разказа на Негово Превъзходителство за сключените договори за сътрудничество на Великотърновския университет с Университета Ал Мансура, Университета Суецки канал, както и с Върховния съвет за паметниците на културата към Министерството на културата на АР Египет, който е сключен със съдействието на Почетния доктор на Великотърновския университет проф. д-р Захи Хауас – Генерален секретар на Висшия съвет за опазване паметниците на културата и заместник-министър на културата на Египет.

„Най-активни са отношенията с Университета Суецки канал, където се осъществява обмен на преподаватели и студентски групи. С Университета Ал Мансура се осъществява предимно преподавателски обмен, но тази година заминава и група студенти от Стопанския факултет на Университета. Беше подписан и анекс към договора с цел разширяване областите на сътрудничество.“

Проф. д-р Христо Бонджолов покани Н. Пр. Моайад Фаталах Елдали да бъде гост на тържественото честване на Патронния празник на ВТУ, което ще се проведе на Деня на светите равноапостоли братята Кирил и Методий на 11 май.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.