Посланикът на Израел ВИП-гост на откриването на изложба в Пловдив

Откриването на изложбата "Където текстът се превръща в образ (Геофилософия)" на известната израелска художничка Дорит Фелдман събра в Градската художествена галерия в Пловдив местната културна общественост, дипломати, представители на общинското ръководство и на дружество "Шалом". В Залите за временни експозиции на ГХГ-Пловдив са представени 15 творби, част от които са свързани с конкретни места в България и създадени специално за тази изложба.

Колекцията е допълнена от видео инсталация "Думите на земята". Събитието е посветено на Националния празник на Израел - Деня на независимостта. По този повод сред ВИП-гостите на откриването беше посланикът на Израел у нас Ирит Лилиан. Тя поздрави авторката Дорит Фелдман, кураторката й Шърли Мешулам, продуцента  Йосиф Бен-Басат и пловдивската еврейска общност. В чест на празника на иврит прозвуча "Песен за Йерусалим", изпълнена от Розалия Робова, ученичка в НХГ "Цанко Лавренов", и изпълнение на акустична китара от младия Давид Шуменов.

Произведенията в изложбата, вдъхновени от философски текстове и съвременна поетическа литература, от морфологията на израелски и други древни места, като тези в Европа и в Пловдив, и могат да се видят в Градската галерия до 16 май.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България