Теменужка Петкова: Енергийната система на страната е стабилна и подготвена за зимата

Тиквен фестивал излъчи рекордьорки Кмет отгледа тиква 1,68 м

Вицепрезидентът Йотова в Страсбург: Неделните училища са най-успешната политика зад граница

Мъж вряза колата си в група хора в Холандия, петима са ранени

Арест за двама мъже след бягство от проверка и повреда на патрулка в Пловдив

Пръскат в Разград срещу мушиците

Пиян без книжка блъснал кола и избягал

Американските сили са се изтеглили днес от най-голямата си база в Северна Сирия

Красен Кралев: Нямам намерение да ставам президент на БФС

„Изумруденият скрижал” на Хермес

Пуснаха над 200 творби да се продават благотворително онлайн

Трима души са пострадали при катастрофа в Шумен

Раул Албентоса, испанската звезда на ЦСКА, ексклузивно пред „Труд“ Ритал съм и Меси, и Суарес

Посланикът на Ирак гостува в академията в Свищов с лекция и фотоизложба

Н. Пр. Кахтан ДжанабиИзвънредният и пълномощен посланик на Република Ирак в България, Н. Пр. Кахтан Джанаби гостува в Стопанската академия „Димитър А. Ценов” в Свищов по покана на ректора.

Доц. д-р Иван Марчевски посрещна госта, с когото обсъждаха различни възможности за сътрудничество. Сред дискутираните теми бяха възможностите за сключване на договори за съвместна дейност между свищовския ВУЗ и университети в Ирак, както и обучение на иракски студенти в Свищов, включително и в задочна форма. Силен интерес посланикът прояви към обучението в магистърска степен на английски език, което учебното заведение в крайдунавския град може да осигури за чуждестранни студенти.

След срещата посланикът на Ирак изнесе публична лекция на тема „От Фалуджа до Мосул – цял Ирак свободен от терористичната организация ИДИЛ”.

„Ирак е страната на цивилизациите, културата, изкуството и поезията”, заяви Н. Пр. Кахтан Джанаби.

Дипломатът припомни, че първата писменост възниква в страната преди близо 5500 години, а първите закони са от времето на управлението на вавилонците преди 3000 г. Говорейки за културното наследство, лекторът подчерта, че обекти от неговата родина са в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Представяйки съвременната история на своята държава, посланикът припомни, че днешен Ирак е основан през 1921 г. като монархия, от 1958 г. се превръща в Република, а от 2003 г. в страната започва нова ера с демократична система на управление. 6

Той разказа за прогреса на страната си през годините и за предоха към демокрация, след който обаче започват действията на първите терористични организации. Гостът представи и настоящата ситуация – обединението на иракския народ в борбата срещу групировката ИДИЛ (Ислямска държава в Ирак и Леванта). Относно иракско-българските двустранни отношения, датиращи от 1958 г., посланикът заяви, че те са силни, на добро ниво и са в различни сфери – политика, икономика, култура. Публичната лекция бе последвана от дискусия, в която посланикът разговаря с присъстващите студенти и преподаватели по различни въпроси.

Визитата на Н. Пр. Кахтан Джанаби в Стопанска академия бе съпътствана с фотоизложба на Посолството на Република Ирак в България. Експозицията представи ценности на различни цивилизации, родени между реките Тигър и Ефрат, кадри от модерен Ирак, резултати от действията на ИДИЛ върху местното население – избиване на невинни хора и разруха на културно-исторически забележителности.

Преди да си тръгне от Стопанска академия, Н. Пр. Кахтан Джанаби поднесе цветя пред паметника на Дарителя Димитър Апостолов Ценов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.