Посланикът на Кралство Норвегия се възхити на Шишмановата баня в Търново

Средновековната Шишманова баня във Велико Търново, реставрирана преди по-малко от половин година, възхити посланика на Кралство Норвегия за Румъния, България и Молдова. Нейно превъзходителство Тоув Брувик Вестберг посети старопрестолния град, за да разгледа резултатите от консервацията на паметника на културата, станала възможна след реализацията на проект на Община Велико Търново, финансиран по механизмите на Европейското икономическо пространство. В ролята на екскурзовод влезе директорът на общинската дирекция „Култура, туризъм и международни дейности” Нелина Църова.

unnamed-2

Гостенката остана с много добро впечатление от Шишмановата баня, която според историци и археолози е сред най-добре запазените паметници от времето на Второто българско царство.

Възстановяването на Шишмановата баня е поредният изпълнен ангажимент на кмета на Велико Търново Даниел Панов.

Средновековната публична къпалня се намира в старинния великотърновски квартал „Асенов”. Реставрацията започна с укрепване на западните зидове. Надградени са останалите стени, възстановени са същинският под, както и пилоните от хипокаустната система до действителната им височина. Монтирана е и пасарелка за разглеждането им. Всички строителни дейности са извършени по модела на запазените останки и на базата на археологическите проучвания. Построена е каменна ограда между паметника на културата и улицата, монтирана е и стабилна покривна конструкция, гарантираща защита на оригинала.

Проектът на Община Велико Търново за консервация, реставрация и експониране на недвижимата културна ценност е на стойност 725 000 лева. Съгласно изискванията, трудова заетост бе осигурена трайно безработни лица с непрекъснати регистрации в Бюрото по труда.

Коментари

Задължително поле