Посланикът на САЩ в Сърбия: Администрацията на Доналд Тръмп няма да промени позицията си за Косово

Посланикът на САЩ в Сърбия Кайл Скот заяви, че не очаква промени в позицията на администрацията на президента Доналд Тръмп по Косово. Така той коментира слуховете, че САЩ са променили позициите си относно промяната на границите на Косово, съобщи Eurasia Daily.

„Що се касае до Америка като голяма страна, нейните интереси не се променят от президент на президент. Ние още по времето на президента Джордж У. Буш, а след това при Барак Обама, а сега при Доналд Тръмп искаме мир и стабилност в региона и трансформирането му в посока демокрация, по-тясно икономическо сътрудничество и интеграция в ЕС. Не мисля, че нашата политика ще се промени “, заяви Скот.

Според него Вашингтон е готов да помогне на Белград и Прищина да постигнат разбирателство помежду си. Американските власти смятат, че без нормализация на отношенията и подписване на дългосрочно споразумение в региона на Западните Балкани няма да има стабилност и разцвет.

„Решението на косовския въпрос изисква смели лидери и готовност към нестандартни решения“, допълни Скот.

Междувременно председателят на парламента на Косово Кадри Весели заяви, че вариантът със разделянето на Косово в преговорите с Белград няма да се обсъжда при никакви обстоятелства. „Косово ще влезе в ООН, НАТО и ЕС в границите на своята независимост“, уточни той.

По-рано външният министър на Сърбия Ивица Дачич отхвърли възможността за признаване на независимостта на Косово и ли предоставянето на му на място в Световната организация в резултат на преговорите между Белград и Прищина, които се водят в Брюксел при посредничеството на ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка