Посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов: Има съществена промяна в отношенията ни със Северна Македония

Снимка: МИА

Скопие от преди 10 години не е Скопие днес. Има съществена промяна, тя е по няколко направления. Първо, преди 10 години брояхме по 250 антибългарски публикации седмично – сега медийната среда е съвсем различна, каза пред БНР посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов.

“Не, че ги няма, има ги, но те потъват в общия медиен поток. Има и много позитивни материали за нашата страна“, допълни още той.

Другото направление е политическият диалог, който е много активен. Ако допреди 10 години беше скован и тромав, сега е значително по-динамичен. Знаете, че само за първите три месеца в София бяха и премиерът Заев, и външният министър Никола Димитров, и председателят на парламента.

Направихме и голям бизнес форум. За първи път след 10 години направихме икономическа комисия между двете правителства, така че нещата се движат в една положителна посока.

Ангелов подчерта и увеличаващия се “туристически обмен между двете страни“, както и “обмена в икономиката, които също се вдига“.

Има ли съмнения във волята на Северна Македония за изграждането на частта от коридор №8 между тях и нас според него:

“Договорът трасира един път за нови отношения между двете държави. Може да има подводни и надводни камъни по него, но трябва да го асфалтираме и да се движим“.

От членството ни в ЕС ние сме задължени като страна членка да отделяме средства по програмата “Помощ за развитие“ за няколко целеви държави. Една от тях е Северна Македония“, поясни той за отпусната от МВнР помощ от 3 и половина млн. лева за Западните Балкани и допълни:

“Сякаш най-голяма видимост има нашата помощ за децата с аутизъм. Изградихме център за ранна терапия и диагностика за деца с проблеми от аутистичния спектър“.

Коментари

Задължително поле