Посланик и губернатор обсъждат честване на юбилей на първото българо-руско предприятие

Възможностите за съвместно честване на 50-годишния юбилей от създаването на първото българо-руско предприятие в Коми обсъдиха посланикът на Руската федерация у нас Анатолий Макаров и областният управител на Пловдив Здравко Димитров. Това стана по време на първата визита на руския дипломат в града под тепетата и срещата му с губернатора на Пловдив.

Анатолий Макаров съобщи, че по повод 1/2-вековния юбилей в Коми се подготвят големи тържества в края на септември. Здравко Димитров от своя страна предложи да се направи реципрочно честване и в Пловдив, защото в областта има много хора, които са свързали голяма част от трудовата си дейност с това предприятие. Посланикът и губернаторът обсъдиха възможностите за културен обмен между двете държави във връзка с домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. и възможностите за обучение на наши студенти в Русия. По време на срещата Анатолий Макаров предложи да се засили двустранния икономически интерес, като инициира посещение на българска бизнес делегация в Русия.

Посланикът на Русия подчерта, че е много радостен от активния диалог, който в последните години се осъществява между Пловдивска област и Санкт Петербург. Той не скри задоволството си от добрите партньорски връзки, активизирали се благодарение на областния управител Здравко Димитров и вице-губернатора на Санкт Петербург Сергей Николаевич Мовчан, който за втора поредна година ще посети Пловдив по време на честванията на националния празник на България - Трети март.

На срещата между Анатолий Макаров и Здравко Димитров присъстваха почетният консул на Русия Георги Гергов, старши съветникът на посолството на Русия Владимир Казанчев, съветникът по културните въпроси Кирил Рънза, търговският представител Игор Илингин, прессекретарят Анастасия Кабанова, както и заместник-областните управители на Пловдив Владимир Петров и Ангел Рангелов

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони