Софийската митрополия: Имаме само предварителен договор с “Инерком”

Тръмп ограничи постъпването на транссексуални в армията

Местим часовниците с час напред тази нощ

Усмивки от старите ленти Преди половин век автомобилните премиери също са зрелищни

Китай предупреди САЩ, че може да защити националните си интереси при търговска война

Служител на германско летище спря пиян пилот да се качи в самолета

Бомбаджия джихадист влиза в затвора за 34 години, за да учи Корана 18-годишният иракчанин заложил взрив в лондонското метро

Британският „Таймс“ твърди: И България гони руски дипломати

Знакови сгради потъват в тъмнина в Часът на Земяна

120 снегорина чистиха в София тази нощ

Oтбелязаха 20-тата годишнина от създаването на Апелативна прокуратура–Бургас

Разследващ екип влезе в офисите на “Кембридж Аналитика” в Лондон

Местим стрелките с час напред

Почина френският полицай, показал героизъм при нападението в град Треб

Майка и дете са в болница след катастрофа в София

Посланиците на Швейцария, Нидерланция и Франция гостуваха в Сливен

Посланиците на Конфедерация Швейцария, Кралство Нидерландия и Франция – Денис Кнобел, Том ван Оорсхот и Ерик Льобедел, и ръководителят за България на Световната банка Тони Томпсън се срещнаха с ръководството на общината в Сливен. Те са в града по повод събитие, организирано от Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” – съобщиха от общината. Сред акцентите в разговора със зам.-кметовете Румен Иванов, Стоян Марков и Пепа Чиликова беше ролята на институцията в процеса на интеграция на ромите.
Заместник-кметът Пепа Чиликова отбеляза, че Сливен работи по проекти, касаещи интеграцията на ромите и се търсят начини, чрез които културата да ни сплоти и опознае. Един от тях е “Заедно в детската градина”, в който децата, опознавайки своя бит, култура, обичаи и традиции, стават по-близки и разбират, че всеки може да допринесе по нещо със своята култура и етнос. Разкрит е център, в който децата ще могат да рисуват заедно и след като приключи проектът, ще се даде шанс на талантливи деца, които нямат възможност да се изявят в друга среда, да покажат какво умеят. Пепа Чиликова посочи, че един от най-сериозните проблеми е раждането на деца от деца. В Сливен най-младите майки са на 12 години. “Това е един от основните ни проблеми, с които трябва да се справим и да задържим тези деца в училище, да имат пълноценно детство и да бъдат майки, когато са готови за това”, коментира тя. Заместник-кметът посочи, че в Сливен има центрове, които са насочени към уязвими групи, каквито са точно тези млади майки. Сред тях са Центърът за майчино и детско здраве, който подпомага майките при отглеждането и създаването на добри навици при възпитанието на децата, центровете за социална рехабилитация и интеграция, Комплекс за социални услуги и др. По думите на Пепа Чиликова, строящата се сграда в ромския квартал “Надежда”, в която ще се помещават обединено детско заведение, здравно-консултативен пункт и културно-образователен център, е крачка към това да се убедят всички родители, че мястото на децата е в детската градина и училището. Строителството е в рамките на проекта “Интегриран проект за социално включване на роми и други уязвими групи в гр.Сливен”, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В кварталите “Надежда” и ”Комлука” и в малките населени места с роми работят и здравни медиатори.
Заместник-кметът Стоян Марков запозна присъстващите с инвестиционната програма на Общината и проектите, включени в нея.
Посланиците на Конфедерация Швейцария, Кралство Нидерландия и Франция и ръководителят за България на Световната банка изразиха своето удовлетворение и заявиха, че оценяват цялата политика и ангажираност на общината в решаването на проблемите на ромската общност. След срещата гостите на града и заместник-кметовете посетиха в галерия “Май” изложбата “Светът на ромите”, организирана от Ромската академия за култура и образование по случай Международния ден на ромите – 8 април. В програма им е включено и посещение в квартал „Надежда”, за да се запознаят със строителството на сградата, където ще се помещават обединеното детско заведение, здравно-консултативния пункт и културно-образователния център.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.