Последната българска подводница може да стане музей

Подводницата "Слава"

Последната българска подводница "Слава" може да бъде превърната в музей, вместо да бъде нарязана за скрап. Комисия към Общинския съвет във Варна одобри предложение на собственика на стъкларската фабрика в Белослав да реставрира и отвори за посещения плавателния съд. Решението ще влезе в сила, ако бъде прието от общинските съветници, съобщи БНТ.

Идеята на собственика на стъкларската фабрика е да изтегли по вода подводницата по канала, който свързва Варненското с Белославското езеро. Пътят към сушата минава през сух док на територията на фабриката, който вече се изгражда. Подводницата ще бъде реставрирана и поставена на специален постамент, като част от корпуса й ще бъде под земята.

"Всички хора, които са работили на тази подводница, тези, които са правили ремонтите, ще ни помогнат да я оставим в най-добрия вариант за следващите поколения", каза Танко Калчев - собственик на стъкларската фабрика.

Подводницата "Слава" е строена преди 59 години. Последното й потапяне под вода е през 2010 г. Оттогава стои на кея във Военноморската база и тъне в забрава. Плавателният съд е даден за стопанисване на Община Варна с идеята да стане музей. Години наред обаче резултат няма, а ръждата "изяжда" корпуса на подводницата. Според специалистите, възстановяването й все още е възможно.

"Подводницата има външен корпус - 3 мм ламарина, която ние при ремонти сме подменяли с нова. Същественото е, че вътре тя има здрав корпус, който е 10 пъти по-дебел", обясни о.з. кап. I ранг Ганчо Райков - зам.-председател на Съюза на подводничарите във Варна.

За превръщането на последната българска подводница в музей са необходими много средства, които тепърва ще се търсят. Кауза, зад която автора на идеята се надява да застане не само бизнесът, но и варненска общественост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България