Последната изложба на Светлин Русев в „Арте“

Рисунки върху гранитни блокове останаха недовършени от маестрото

Традиционната изложба, готвена от Светлин Русев за рождения му ден днес, ще бъде открита в столичната галерия “Арте”.

Това са последните рисунки и скици на художника, който почина на 26 май – дни, преди да навърши 85 г. Изложбата ще бъде открита от 16 ч. и ще продължи само три дни.

Ето съобщението на сайта на галерията: “По традиция на този ден, всяка година той откриваше изложба, пазена в дълбока тайна. Това се превърна и в празник, който събираше всички почитатели, приятели и колекционери на чаша вино в чест на любимия ни художник. През годините изложбите-изненада за рождения ден на Светлин ставаха все по-разтърсващи като идеи и неочаквани като реализация.

Последната изложба трябваше да бъде автобиография… автобиография, синтезирана в една творба – равносметка на един живот.”

В “Арте” ще покажат над какво е работел Русев за предстоящата си изложба - каменна композиция с рисунки върху гранитни блокове, които трябвало да бъдат изложени на 14 юни край Софийска градска галерия. Но не му достигнали 20-ина дни, за да довърши произведението си. Затова сега до СГХГ ще бъдат изложени банери с фотографии на недовършената творба. А подготвителните рисунки ще бъдат в “Арте”.

За тази изложба Русев бе написал кратко послание, прожектирано на екран над ковчега му на поклонението в Националната галерия “Квадрат 500”.

ПОСЛАНИЕ

“Лyтаx cе в тъpcене на магическия философски камък, на мъдpостта, c вечните отговори на живота отсам и живота отвъд; cтигнах до каменна кариера, c кървавите следи на време, тpyд и мъка.

Повярвах, че cъм намерил пътя – илюзия!!!

“Защо е път, ако не води към xpама?!” – недоумяваше старицата от онзи филм…”

25 май 2018 година, Светлин Русев

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура