Последната нощ на Платон: Папирус разкрива подробности за смъртта на философа

Един от най-влиятелните философи в историята, Платон е известен със своите теории за политиката, поезията, знанието и етиката. Благодарение на новооткрит свитък, погребан в планината Везувий, сега знаем, че древногръцкият мислител е бил остър в критиките си до самия край, прекарвайки последните си мигове в избухване на „липса на ритъм“ на флейтистка-робиня, пише Daily Mail.

Вековните пасажи описват последните часове на Платон и разкриват, че философът, който е страдал от треска, е слушал музика и е посрещал гости, преди да умре на 80 или 81 години около 348 г. пр.н.е. Слушаше флейта и гореше от треска. Това са някои от подробностите за последните часове на Платон , които излязоха наяве след прочитането на овъглен папирус в град близо до Помпей. Благодарение на високите технологии, които сега са на разположение на археологията , се очаква декодирането на хиляди папируси да разкрие други тайни на древността.

Папирусите, които са били погребани под нажежената лава на Везувий , през 79 г. пр.н.е. хвърли светлина върху последните часове на Платон, благодарение на декодирането на овъглените свитъци от изследователски екип от Неапол.

„Благодарение на най-напредналите техники за диагностично изобразяване най-накрая сме в състояние да четем текстове върху овъглен папирус, който преди изглеждаше недостъпен“, каза Грациано Ранокия, папириолог от университета в Пиза.

Според  изследването на папируса древногръцкият философ няколко часа преди да умре е слушал музика от флейта, свирена от тракийски роб . Всъщност, въпреки че беше трескав и на ръба на смъртта, той критикуваше придворната за липсата й на ритъм. Папирусът беше разчетен благодарение на пресечната точка на съвременните технологии и филологическата наука.

Папирусът, съдържащ Историята на Академията на Платон, принадлежи на епикурейския философ Филодемус . До момента са прочетени 30% от целия текст и както се оказва, че Платон е погребан в „Академията“ , която носи неговото име в Атина, в градина близо до „храма на музите“, информация, която потвърждава споменатите източници досега в гроба си.

Текстът също така споменава, че Платон е бил продаден като роб на остров Егина , вероятно през 404 г. пр.н.е. когато спартанците завладяват острова, или алтернативно през 399 г. пр.н.е., малко след смъртта на Сократ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят