Последният дебат между Тръмп и Клинтън - разгорещен единствено що се отнася до Русия

Тръмп и Клинтън

Завърши третият и заключителен дебат между кандидатите за президент на САЩ – издигнатата от демократическата партия Хилари Клинтън и кандидатът на републиканците Доналд Тръмп. Дебатът се води от Крис Уолъс от "Фокс нюз" и продължи 90 минути като се дискутираха 6 основни теми. Той се проведе в Университета на Лас Вегас в щата Невада. Двамата кандидати се изправиха един срещу, друг без да си стиснат ръцете и дори не размениха погледи. Отношението между тях по време на целия дебат бе подчертано студено. За разлика от предишните дебати, този път Тръмп успя до един момент да запази самообладание и да се изказва сравнително умерено. Той започна да си изпуска нервите, в момента, в който стана въпрос за политиката на САЩ спрямо Русия. Дебатът беше открит с въпрос за Върховния съд и какви промени в Конституцията на страната биха внесли двамата кандидати, предаде БГНЕС.

Върховният съд на САЩ трябва да бъде на страната на американците, а не на големите корпорации или на лица с високи доходи“, каза Хилари Клинтън, отговаряйки на въпроса как следващият президент на САЩ трябва да подходи към подбора на кандидати за нови членове на Върховния съд.

„Върховният съд трябва да отстоява правата на жените, правата на представителите на сексуални малцинства, да възпрепятства опити да се подкопае избирателната система на страната", добави тя.

Клинтън се изказа за регулиране на притежанието на огнестрелно оръжие в страната.

„Считам, че в тази сфера може и трябва да съществува разумно регулиране“, каза тя. Тя заяви, че е привърженик на Втората поправка на конституцията, гарантираща право на притежание на оръжие, но счита, че е необходимо, онези, които искат да се сдобият с оръжие, да бъдат надлежно проверявани. Тя наблегна на това, че Върховният съд трябва да остави в сила разрешението за сключване на еднополови бракове, правото на аборти и да гарантира правата на сексуалните малцинства.

"Ето как виждам аз Върховния съд", заяви тя.

Кандидатът на републиканците се ангажира да номинира съдии консерватори във Върховния съд на САЩ, което според него би имало като последствие автоматично премахване на правото на аборт на национално ниво.

"Щатите сами ще решават индивидуално“, каза той. Тръмп не пропусна да спомене своето обещание да издигне стена по границата с Мексико, като наблегна, че така ще се прекрати незаконната имиграция.

Политиката на Тръмп спрямо мигрантите ще разкъса страната, предупреди Хилари Клинтън и се обяви твърдо против идеята на Тръмп за масова депортация на незаконни имигранти от САЩ.

„Аз съм против разбиването на семейства“, подчерта тя, напомняйки, че в момента в САЩ живеят 11 млн. имигранти с нередовни документи. Според нея депортация трябва да има за престъпници, прибягващи до насилие. Тя обаче посочи, че е за осигуряване на границите на САЩ и заяви, че ако стане президент ще представи конкретни планове за имиграционна реформа.

От своя страна Тръмп се зарече, че ако бъде избран ще залови и изпрати в затвора всички наркобарони, които се укриват в страната. Той заяви, че твърдо отстоява идеята си за стена по границата с Мексико, за да издигне по този начин непреодолима преграда за прииждащите „с хиляди“ от Мексико имигранти.

"През нея минават хиляди мигранти, през нея идва поток наркотици. Хероинът е най-сериозния проблем за нашия народ. Хероинът буквално тече през нашата граница", каза републиканският кандидат. Съюзниците на САЩ трябва да поемат значителна част от бремето на разходите, заради това, че САЩ осигурява тяхната защита. Това каза Тръмп и добави, че Германия, Япония, Южна Корея са богати и могъщи страни. Що се касае до НАТО, аз съм казвал, че тези страни трябва да плащат за общата отбрана“, подчерта той. По думите му, щом е станало въпрос за това по време на предизборната кампания и тези страни са започнали да плащат. „Ние трябва да кажем на Германия, на Япония: Трябва да внасяте повече средства“.

Тръмп обеща, че ако стане президент на САЩ ще преодолее стагнацията на американската икономика и ще спре спада в индустрията.

„В Индия растежът е с 8% на година. В Китай – с 6% на година, а при нас – едва 1%. Това се нарича стагнация на икономиката“, каза републиканският кандидат. Той обясни това незавидно положение с това, че САЩ не произвеждат нищо на своя територия.

„Ние не произвеждаме нищо. Ние внасяме стоки от Виетнам, Китай и много други страни. Там се прехвърлят хиляди наши работни места“. След тази констатация той обеща, ако бъде избран, за поправи кардинално това положение.

„Аз отново ще стартирам двигателя на нашата страна, която буквално умира при ръст от 1% от БВП", той подложи на критика Хилари Клинтън за това, че смята да вдигне данъците, „При Клинтън ще имаме огромно увеличение на данъците“, предупреди той.

В същото време Хилари Клинтън обеща създаване на повече работни места, без при това да се увеличава държавния дълг. Тя увери, че работата на нейната администрация в случай на изборна победа, ще бъде насочена към „създаване на възможности за малкия бизнес“. В същото време данъците за милионерите ще се увеличат.

„Ние ще направим така, че осигурените ще плащат справедлив дял, а корпорациите ще имат по-голям принос за благото на страна, отколкото сега“, каза тя. Тя подчерта, че нейният план е анализиран от независими експерти, и по думите им, ще доведе до създаване на 10 млн. работни места. В същото време тя изтъкна, че планът на нейния опонент предвижда създаване на нови работни места само за 3.5 млн. американци. Бившият държавен секретар се ангажира при това да не се добави и пени към дълга на САЩ.

„Ние знаем как да контролираме дълга“, каза тя. За 22 дни, изтекли от първия дебат на двамата кандидати за президент на САЩ държавният дълг на страна се е увеличил с почти 237 млрд. долара. На това обърна в деня преди третия дебат внимание консервативното интернет издание Си Ен Ес нюз, позовавайки се на данни от министерството на финансите.

Политиката към Русия създаде най-явната конфронтация между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън до момента в третия и заключителен дебат преди президентските избори. В серия от нападки между двамата кандидати Хилари Клинтън сравни републиканския си опонент с „кукла на конци”. Забележката беше направена в отговор на изказването на Тръмп, че Путин мрази Клинтън и че ако тя бъде избрана за президент, САЩ ще изпусне „сделката на века”, а именно – съюз с Русия.

„Това е така, защото той би предпочел да има кукла на конци за президент на САЩ”, изтъкна Клинтън.

Милиардерът отрече влиянието на руснаците в кампанията си, но не скри желанието си да установи отношения си с Русия на всяка цена и да се възползва от ядрената й сила. Въпросът относно влиянието на Русия в кампанията на републиканците беше повдигнат в резултат на обвинението от страна на Клинтън, че хакерската атака срещу Демократичната партия е дело на руски хакери. За да докаже твърдението си, тя цитира доклади на американското разузнаване, според които руснаците са отговорни за хакерското нападение.

"Те са хаквали американски сайтове, американски сметки на частни лица и на институции", обяви тя. "Те са предоставили информацията на "Уикилийкс" (относно партията) съвсем умишлено, за да може тя да бъде публикувана в интернет".

Кандидатът на републиканците отправи обвинение към Клинтън, че тя е отговорна за ситуацията в Сирия. Той определи Алепо като "абсолютна катастрофа" и "пълна трагедия". Тръмп изтъкна още, че "Башар Асад е по-добър президент, отколкото Обама или Клинтън някога ще бъдат" - мнение, което в по-ранен етап на дебата беше обвързано и с Путин.

Кандидатът за президент на демократите заяви, че има намерение да продължи да се опитва да постигне създаването на зона, свободна от полети, в Сирия, ако бъде избрана през ноември. Водещият дебата я апострофира, че Барак Обама е имал същото намерение, но се е отказал, опасявайки се от разпалване на международен военен конфликт. На това Клинтън отговори, че дори и да е така, тя не може да рискува още цивилни жертви в този конфликт, особено жени и деца.

Кандидатът на демократите за президент на САЩ и бивш държавен секретар Хилари Клинтън обвини своя съперник Тръмп, че е най-опасният човек, който някога се е явявал на президентски избори в САЩ.

„Бърни Сандърс каза, че вие сте най-опасната личност, която се е кандидатирала за президент в съвременната история на Америка и аз съм съгласна с него“, каза тя. За нея той не е годен за изпълнение на задълженията като президент на САЩ.

Доналд Тръмп заяви, че не е сигурен, че няма да оспорва резултатите от изборите, както каза по-рано неговият кандидат за вицепрезидент Майкъл Пенс заяви по-рано. Ще проуча този въпрос. Засега е по-добре да направя пауза и да ви оставя в неведение“, каза Тръмп.

“Това показа, че той не е годен за президент“. „Аз съм дълбоко възмутена от това, че кандидатът на една от водещите партии, заема такава позиция“, каза Клинтън и упрекна съперника си, че „срами американската демокрация“.

Дъщерята на Доналд Тръмп Иванка каза по-рано, че баща й ще приеме резултатите от изборите на 8 ноември. 70-годишният Тръмп напоследък предупреждаваше, че гласуването щяло да бъде „нагласено“, особено след като подкрепата към него през последните 10 дни спадна заради твърдена за сексуални посегателства срещу жени. В интервю за MSNBC Иванка заяви, че баща й ще приеме резултата, какъвто и да е той. Все пак тя подчерта, че баща й се кандидатира, за да спечели. Доналд Тръмп отрече истинността на историите на жените, които го обвиняват в сексуално посегателство. Той нарече тези твърдения "измислици" и "лъжи". Той подчерта, че не се е извинил на жена си и не смята да го направи, защото "не е казал нищо лошо"

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия