Гешев: Сърбия не иска да изпълни международните си ангажименти относно Цветан Василев

Димитър Радев, БНБ: Премахнахме последната юридическа пречка пред присъединяването ни към ERM II

Румен Радев в отчета си: Президентската институция все по-уверено задава политическия дневен ред (ВИДЕО)

Китай: За около седмица се лекува пневмонията, предизвикана от коронавируса

Откриха незаконно оръжие и боеприпаси в жилище Притежателят им се оказал познайник на полицията

Горски задържаха още 4 каруци с бракониерски дърва

Елен Герждиков: София няма да загуби нито един литър вода

Цистерна с вода се обърна и блокира пътя към Банско

Теменужка Петкова: До края на 2020 г. ще бъде диверсифицирано 50% от потреблението на природен газ в страната

Акция срещу битовата престъпност във Врачанско

Какво не трябва да казваш, след като шефът ти крещи дълго?

Зад кулисите на 75 г. от освобождението на Освиенцим Путин - в центъра, Майк Пенс - отстрани, Украйна и Полша - наказани в ъгъла

Блокирана българка в Ухан: Имам запаси от храна, седя вкъщи и чакам

Нови правила в САЩ: „Зелена карта“ само за кандидати, които не са „обществено бреме“

Фандъкова: В язовирите „Искър” и „Бели Искър” има вода за столицата за години напред

Посолството на САЩ ще финансира реставрацията и консервацията на античната тракийска гробница в Свещари

Посланикът на САЩ Ерик Рубин обяви днес, че ще използва Посланическия фонд за опазване на културното наследство за реставрацията, консервацията и осъвременяването на начина на представяне на Свещарската тракийска гробница, която е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Свещарската тракийска гробница е уникален пример на Средиземноморската гробищна архитектура и привлича близо 50 000 посетители всяка година. Гробницата е построена през 3-ти век пр.Хр., за да съхранява тленните останки на заможен гетски владетел, който е бил погребан там заедно с конете си. Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера – 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са оформени като обърната палмета. Такъв вид скулптури са уникални за региона.

Съвременният обект не е проектиран за 50 000 посетители, нито за дългосрочна консервация. Ето защо посредством Посланическия фонд за опазване на културното наследство Посолството на САЩ присъжда субсидия от 184 000 долара за консервацията, реставрацията и осъвременяване на начина на представяне на Свещарската тракийска гробница с цел да допринесе за опазване на културното богатство на България и развитието на нейната туристическа индустрия.

Проектът, който е предложен и ще бъде администриран от Фондация Credo Bonum, включва експертно ремонтиране и обновяване на важни части на гробницата, както и инсталиране на професионално осветление, образователни експозиции и друга подобрена туристическа инфраструктура.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева, археолози, включително и главният археолог на обекта проф. Диана Гергова, както и културни експерти присъстваха на обявяването на субсидията, което се състоя в главната зала на Археологическия музей в София.

Този проект за опазване на културното наследство на България е последният от поредица проекти, спонсорирани от Посолството на САЩ от 2002 година до сега. Част от тях са:

Kонсервация и реставрация на средновековната църква от 14-ти век „Св. Йоан Алитургетос“ в град Несебър (обектът ще бъде открит през ноември).

Консервация на две християнски гробници от края на 4-ти век, преместени от централната част на София в Националния исторически музей.

Консервация на тракийска гробница от 4-ти век пр.н.е. в могилата Крън II в Долината на тракийските царе.

Реставрация на Куршум джамия от 17-ти век в Силистра.

Консервация на антични подови мозайки от древната провинциална столица Филипополис от 3-ти век (днешен Пловдив).

Консервация на библиотеката и джамията на Осман Пазвантоглу от началото на 19-ти век във Видин.

Общата стойност на инвестираното от Посолството на САЩ в проекти по опазване и съхраняване на българското културно наследство е над 1 084 380 долара.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.