Работодателят на обвинения 20-годишен хакер: Не смятам, че е замесен в кибератаката срещу НАП

Експерт по киберсигурност: Хакерските атаки тепърва ще стават по-сериозни

Съученик на задържания за кибератака срещу НАП: Мисля, че е набеден от някого

Топло и слънчево време днес

Майкрософт обяви, че е засякла над 740 опита за кибератаки през миналата година

Алпинистът Атанас Скатов покори деветия си осемхилядник

Спират движението в двете посоки на магистрала „Струма“ в района на с. Зелендол 

ВСС започва номинациите за избор на нов главен прокурор

Един загинал и 37 ранени при пожар в анимационно студио в Япония

Депутатите решават кога и при какви условия ще заработи ТОЛ системата

Детето, премазано от огромна гума, е стабилизирано след операция

Финансовите министри от Г-7 се обявиха за спешни действия срещу готвената от Фейсбук криптовалута

САЩ блокира участието на Турция в програмата за самолети F-35

Честваме 182 години от рождението на Васил Левски

На 18 юли 2019 да почерпят

Посолството ни в Лондон: Българите на Острова нямат достатъчно информация за Брекзит

От българското посолство в Лондон изразиха загриженост, че липсва достатъчно информационна кампания сред пребиваващите в Обединеното кралство български граждани за получаване на така наречения статут на уседналост на фона на Брекзит. Новият посланик в страната Марин Райков и неговият екип е започнал поредица от срещи от всякакъв характер, за да е сигурен, че информацията достига до всички българи, особено от по-уязвимите групи.

Днес посланик Райков проведе среща с журналисти от български медии в посолството в Лондон като част от тази инициатива за достигане на информацията до нуждаещите се от нея, предаде БНР.

Преди седмица такава среща е била проведена с преподавателите и ръководствата на българските училища във Великобритания, което е напълно закономерно, като се има предвид, че училищата с прилежащите често към тях български магазини са голям събирателен пункт на сънародниците.

Посланик Райков съобщи, че до момента са постъпили около 42 000 заявления за статут на уседналост, което на базата на официалните данни, че в страната пребивават около 100 000 българи означава, че близо 60 процента от тях или не знаят какво да правят или не осъзнават сериозността на проблемите, които могат да последват. Той е разтревожен от факта, че голям процент българи все още смятат, че Брекзит няма да се случи и затова не предприемат мерки.

Райков изтъкна, че той съвсем не е за изнасяне на българите в чужбина, но тези, които желаят да останат, които са се интегрирали, трябва да могат да го сторят. И даде красноречив пример с децата, като посочи, че защо едно дете, което е преживяло вече веднъж културния шок да се интегрира в тази страна, трябва да го преживее отново да се реинтегрира в България, ако неговите родители не са взели мерки за получаване на статут на уседналост. Завеждащата Консулската служба Мария Ангелиева изтъкна, че посолството има ресурси и възможности максимално да помогне на всички българи, стига до тях да достигне информацията и че българите не трябва да си правят илюзии, че след изтичането на крайния срок за получаване на статут на уседналост, те ще могат да останат в страната, ако не са си уредили положението.

Открит е специален целодневен телефон за връзка по този въпрос. Консулска служба е реорганизирана, вече работят пет гишета. Освен започналите вече преки срещи с различни слоеве български граждани във Великобритания, в напълно приятелския разговор с журналистите днес беше обсъдена и ролята на медиите и големите възможности на социалните мрежи за подобен род кампания. Както изтъкна посланик Райков, в случая не е важна амбицията на българското посолство да помогне на българските граждани, а това да се обясни важността на темата. И накрая само за информация. В случай на сделка между Лондон и Брюксел за Брекзит, правата на българските граждани във Великобритания ще бъдат гарантирани към 31 декември 2020 година.

За придобиване на статут на уседналост съответното лице трябва да е пребивавало на британска територия в продължение на 5 последователни години. При липса на сделка нещата са по-неясни, тъй като правата на гражданите ще бъдат гарантирани към датата на Брекзит, а не към 31 декември 2020 година, поради липсата на договорен преходен период.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.