Поставиха плоча на връх Българка, където е пребивавала четата на Хитов

На връх Българка в Сливенския балкан бе поставена паметна плоча, свързана с пребиваването в района на четата на Панайот Хитов със знаменосец Васил Левски - съобщи Доброслав Иванов, областен координатор на НФСБ.  В този район на 28 май 1867 г. е приет "Закон за българското народно въстание, по който да се управлява българската народна войска", съставен от Г.Раковски във връзка с плановете за освобождаване на България от турско робство.

В недалечното минало около върха е имало паметен знак, но той е бил изоставен и занемарен. Сигнал за това патриотите получили от туристическото дружество "Стоте войводи". Зам.областният управител на Сливен Димитринка Петкова поела ангажимент и спомоществователството за изработката на плочата. Съдействие за инициативата са оказали и служителите в Природен парк "Сините камъни".

Тежката гранитна плоча била изнесена до върха от най-заклетия планинар, турист и любител на природата в НФСБ Валентин Велев, председател на партийния район Централен в Сливен. Маршрутът към плочата ще бъде маркиран и в подножието на връх Българка ще бъде поставена табела с по-обширна информация, консултирана с Регионалния исторически музей.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България