Поставят капани за диви прасета в разрешената зона за ловуване в природен парк „Сините камъни“

Снимка: Архив

Капани за диви прасета ще бъдат поставени в разрешената за ловуване зона на природен парк „Сините камъни“, съобщиха от областната епизоотична комисия. Паркът е със защитен статут и обхваща територия от 11 000 хектара. 4 200 хектара от тях са разрешени за лов. Мерките са превантивни и целят да бъде занижен риска от разпространение на заболяването „африканска чума по свинете“. Разположението на капаните ще бъде съгласувано с ръководството на природния парк. Към момента в Сливенска област все още няма открити случаи на острата зараза.

Еднократните помощи за собствениците, които доброволно умъртвиха домашните си прасета, са изплатени в 36 населени места, казаха още от областната администрация. Продължава дезинфекцията на местата за битови отпадъци, разположени около автомагистрала „Тракия“ и пътищата от републиканската мрежа.

На снимката: Заседанието на областната епизоотична комисия с участието на директора на ОДБХ-Сливен д-р Пламен Пенчев /вляво/ и зам.-областният управител Камен Костов /до него/.

Коментари

Задължително поле