Маскиран бандит рани с пистолет крупие при грабеж

ЕК прекрати антимонополното разследване срещу „Газпром“

Бойко Борисов: Със Зоран Заев показахме, че е по-добре заедно да почитаме великите дела на Кирил и Методий (ВИДЕО)

Варна получава княжеския манастир в “Караач теке”

Водата в Хисаря запазва младостта Имената на изворите в града идват от легенди за красиви и смели девойки

Хиляди на празнично шествие в Шумен Връчиха Наградите за образование

Кметът на Благоевград д-р Камбитов: Делото на светите братя Кирил и Методий остави отпечатък върху развитието на европейската цивилизация

Корнелия Нинова: Просветата и вярата са пазители на националното ни достойнство

Лидерът на БСП – София Калоян Паргов: 24 май е символ и празник на човешкия стремеж към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата

Празнично шествие и дефиле на абитуриентите в Търговище на 24 май

Бойко Борисов се поклони пред мощите на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе“ в Рим (СНИМКИ, ВИДЕО)

Новоидентифицирана човекоподобна маймуна, вулканична бактерия и изчезнал торбест лъв са в топ 10 на новооткритите видове

След неуспешна детонация на бомба от Втората световна война в Дрезден – полицията определи ситуацията като „сложна и опасна“

Тържествено шествие за 24 май в Кърджали

Малайзийският MH17 е свален с ракета от руските военни

Поставят нови кофи за смет в Община Куклен

Община Куклен предприема мерки за увеличаване броя на кофите за разделно събиране на отпадъци. “Опитваме се във времена на криза да следваме изпитани европейски модели и стимулиране на разделното събиране”, обясни кметът Мария Белчева.

Използването на кофите за разделно събиране ще намали общия обем на депонираните отпадъци. От екипа й предоставиха справка, според която средната цена за изхвърляне на една от кофите пред домовете на гражданите, струва над 470 лева на година на общинския бюджет. В същото време средната стойност, която едно домакинство заплаща за отпадък на година, е 20 лв.

В момента голям проблем за Куклен представлява нуждата от закупуване на безплатни контейнери за гражданите, за което ще са необходими поне 50 000 лева от общинския бюджет. През 2017 г. кофите не бяха закупени заради дефицита в план сметката за чистота. Това е една от причините администрацията да поиска увеличаване на таксата за битови отпадъци.

„Очакват се сериозни проблеми със сметосъбирането в Куклен през 2018 г. Общинска администрация от 2016 г. насам предупреждава за усилване на проблема, наследен от минали години”, заявиха от Община Куклен. Приходите за „Чистота” в община Куклен не са се променяли от 2007 г. насам. Те варират около 430 000 лв., като най-висок приход е реализиран в 2016 г. – около 483 000 лв.

„Още в началото на 2016 г. предприехме мерки за събиране на стари задължения от нередовни платци. Разпратихме писма и съставихме актове за прихващане. За първи път се пишат актове, за да се прекратят давностните срокове и общината да не губи пари. През 2017 г. за първи път бяха поставени контейнери за събиране на строителни отпадъци, с което поне 2 пъти намаля нерегламентираното изхвърляне на този вид отпадък, но проблемът не е решен окончателно”, предупреждават от Община Куклен.

От екипа на кмета Мария Белчева обмислят различни варианти, които да предложат на Общински съвет-Куклен, сред които разсрочване на дефицитите напред в годините, минимално повишаване на таксата за сметоизвозване, както и съкращения. За тези стъпки има куп мотиви – приходите на общината са на ниво от 2007 г., а в същото време минималната работна заплата от 180 лв. тогава е скочила до 510 лв. след 1 януари 2018 г. Повишават се цените на горивата, таксите за депониране в депото в Асеновград, както и поддръжката на вече амортизираната техника.

„Територията, която обслужваме, включва населени места и парк „Родопи”, които са на 50 км от градския център”, заявиха още от Община Куклен, които се обявиха за реформи в сектора. През 2018 г. се очаква да завърши процедурата за закупуване на нови сметосъбиращи машини, които са от жизнена важност за подобряване на услугата за гражданите. В момента техниката, с която се извършва тази дейност, е силно амортизирана. „Машините за сметосъбиране са на повече от 30 години и вече са негодни да изпълняват тази дейност”, оплакват се шофьорите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.