Путин: Имаме планове за намаляване на военните разходи през тази и в следващата година

Томислав Дончев: Стокообменът между България и Сърбия има значителен потенциал за ръст

Ердоган: Във Варна ще кажа на ЕС – или плащайте, или си признайте честно, че няма да има пари за бежанци

В Анкара задържаха 1,4 кг от радиоактивния елемент Калифорниум

Красимир Вълчев: Учителската заплата трябва да превишава средната за страната

Румен Радев поздрави Владимир Путин за победата на изборите Да работим за разгръщането на съществуващия потенциал на двустранно взаимноизгодно сътрудничество, написа българският президент

Пиян се прави на полицай от Брюксел

Автотърговец на съд, измамил клиент с 4000 евро

Борисов представи инвестиционните възможности в България пред делегация от Катар

Нинова: Кърджали е България. Изказването на Ердоган за Кърджали е поредната провокация към суверенитета и националната цялост на България Настояваме да се постави въпросът за обезщетението на тракийските бежанци

Великобритания и ЕС постигнаха съгласие за преходния период след Брекзит

Борисов свика министрите заради състоянието на пътищата и битовата престъпност "Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън", каза премиерът

Министър Вълчев: Намаляването на административната тежест е важна задача пред МОН

Може и министри да станат обвиняеми след проверките на болници

Тероризмът и кибератаките не познават граници, заяви Мария Габриел

Поставят нови кофи за смет в Община Куклен

Община Куклен предприема мерки за увеличаване броя на кофите за разделно събиране на отпадъци. “Опитваме се във времена на криза да следваме изпитани европейски модели и стимулиране на разделното събиране”, обясни кметът Мария Белчева.

Използването на кофите за разделно събиране ще намали общия обем на депонираните отпадъци. От екипа й предоставиха справка, според която средната цена за изхвърляне на една от кофите пред домовете на гражданите, струва над 470 лева на година на общинския бюджет. В същото време средната стойност, която едно домакинство заплаща за отпадък на година, е 20 лв.

В момента голям проблем за Куклен представлява нуждата от закупуване на безплатни контейнери за гражданите, за което ще са необходими поне 50 000 лева от общинския бюджет. През 2017 г. кофите не бяха закупени заради дефицита в план сметката за чистота. Това е една от причините администрацията да поиска увеличаване на таксата за битови отпадъци.

„Очакват се сериозни проблеми със сметосъбирането в Куклен през 2018 г. Общинска администрация от 2016 г. насам предупреждава за усилване на проблема, наследен от минали години”, заявиха от Община Куклен. Приходите за „Чистота” в община Куклен не са се променяли от 2007 г. насам. Те варират около 430 000 лв., като най-висок приход е реализиран в 2016 г. – около 483 000 лв.

„Още в началото на 2016 г. предприехме мерки за събиране на стари задължения от нередовни платци. Разпратихме писма и съставихме актове за прихващане. За първи път се пишат актове, за да се прекратят давностните срокове и общината да не губи пари. През 2017 г. за първи път бяха поставени контейнери за събиране на строителни отпадъци, с което поне 2 пъти намаля нерегламентираното изхвърляне на този вид отпадък, но проблемът не е решен окончателно”, предупреждават от Община Куклен.

От екипа на кмета Мария Белчева обмислят различни варианти, които да предложат на Общински съвет-Куклен, сред които разсрочване на дефицитите напред в годините, минимално повишаване на таксата за сметоизвозване, както и съкращения. За тези стъпки има куп мотиви – приходите на общината са на ниво от 2007 г., а в същото време минималната работна заплата от 180 лв. тогава е скочила до 510 лв. след 1 януари 2018 г. Повишават се цените на горивата, таксите за депониране в депото в Асеновград, както и поддръжката на вече амортизираната техника.

„Територията, която обслужваме, включва населени места и парк „Родопи”, които са на 50 км от градския център”, заявиха още от Община Куклен, които се обявиха за реформи в сектора. През 2018 г. се очаква да завърши процедурата за закупуване на нови сметосъбиращи машини, които са от жизнена важност за подобряване на услугата за гражданите. В момента техниката, с която се извършва тази дейност, е силно амортизирана. „Машините за сметосъбиране са на повече от 30 години и вече са негодни да изпълняват тази дейност”, оплакват се шофьорите.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.