Поставят скрити камери в "Побити камъни"

Община Девня рине по 10 тона боклуци, изхвърлени в природния феномен

Строителни фирми хвърлят отпадъците си и са превърнали в незаконно сметище природния феномен "Побити камъни", каза за "Труд" кметът на Девня Свилен Шитов. Всяка година екип на общината рине по 10 тона боклуци от "Каменната гора", разчиства терена, но той отново се пълни с едрогабаритни материали. Само преди две седмици се наложило отново такава  акция след подаден сигнал.

Фирмите, които ги извозват, изхвърлят боклуците, за да не плащат такса за използването на регламентираните сметища, коментира кметът. Община Девня е решила да вземе строги мерки срещу нарушителите, като монтира скрити камери, тип "ловджийски". Те се самозадействат при засичане на движение и изпращат заснетия материал на сървър, обясни Шитов. По този начин ще бъдат хванати замърсителите в "Побити камъни" и ще отнесат санкциите, предвидени в общинската наредба, които са от 500 до 5000 лв. Новите камери ще струват на местния бюджет по 500 лв. за една.

Открай време комплексът "Побити камъни", известен като българския Стоунхендж, е  сакрално място за разходки и поклонения. Някои са на мнение, че каменните колони,  дълги по десетина метра, са дело на човешка ръка, а други, че са природен феномен, възникнал преди 50 милиона години, когато на това място е било дъно на море с появили се коралови образувания, които след оттегляне на водата са били дооформени от вятъра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България