Постоянен арест за деветима цигани, нападнали с брадви, мотики и тояги деца гребци в Асеновград

Над 2000 души протестират срещу ромските безчинства в града под Асеновата крепост

Районна прокуратура-Асеновград ще внесе в петък искане в съда за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо деветима цигани на възраст от 18 до 41 години заради нападение над децата и юношите от местния спортен клуб по кану-каяк „Асеновец” в понеделник.

Като обвиняеми за хулиганство, извършено с особена дързост и цинизъм и в съучастие – престъпление по чл. 325, ал.2 във връзка с ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 от Наказателния кодекс са привлечени Яшар С., на 27 г., Исмет Л.(на 34 г., Славчо М. (на 41 г.), Ангел М.( 20 г.), Васил И.(на 19 г., Костадин М.(на 39 г.) , Емрал Р.(на 28 г.), Абдраман А.(24 г.) и Стефан Д.( на 33 г.). На 26 юни след обяд възникнал конфликт между две групи в района на язовир „40-те извора“ край Асеновград, който е прераснал в масово сбиване на различни места – край язовира, по-късно в центъра на Асеновград и край местната болница.

Пострадали са 7 лица, които са били откарани в болница за преглед. По делото са назначени съдебно-медицински експертизи за нанесените телесните повреди на пострадалите, като до момента е установено, че един от тях е с фрактура на китката на ръката, а друг с два счупени прешлени.

Под ръководството на Районна прокуратура-Асеновград са извършени разпити на 17 свидетели, 16 разпознавания, 3 огледа на местопроизшествие, при което са иззети брадви, мотики, лопати и дървени тояги. „Деветимата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, предстои повдигане на нови обвинения, като за двама от задържаните те ще бъдат за нанесени средни телесни повреди”, съобщи районният прокурор на Асеновград Калоян Димитров.

Циганските безчинства и наглост разбуниха 55-хилядния Асеновград, наричан Малкия Йерусалим заради десетките си храмове и многовековно мирно съжителство на представители на половин дузина етнически общности. Над 2000 души се събраха в сряда вечерта на мирен протест в центъра на града под Асеновата крепост, като в подкрепа на местните спортни клубове пристигнаха фенове на ФК „Локомотив” (Пд) и рокери от цяла Пловдивска област.

Няколко по-буйни глави сред тях призоваха да се атакува циганската махала „Лозница” и се потърси сметка и отмъщение за битите кануисти и каякари.

Местните полицаи и подкрепленията им от Пловдив и жандармерията обаче успяха да овладеят тълпата и до саморазправи между българи и цигани във взривоопасната сряда вечер не се стигна. Протестиращите обаче заплашиха, че „всеки ден ще е така до победата” и поискаха от кмета на Община Асеновград д-р Емил Караиванов и държавните институции да вземат спешни и адекватни мерки за намаляване на напрежението, както и за събаряне на всички незаконни постройки в района около градските гробища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България