Пострадали от потопа в Бургаско: Звъняхме за помощ на тел. 112, никой не ни чу

Черни дни за село Черни връх, все още търсят Стоянка

Застигнатите от стихията райони се съвземат

Хора, застигнати от потопа, който заля Бургаско, звънели многократно на тел. 112 за помощ. Така и не я дочакали обаче. Сред тях е и Стоянка – жената, която продължава да е в неизвестност след водния ад. Това разказаха пред “Труд” жители на село Черни връх.

Населеното място преживява черни дни. След незапомненото наводнение, което взе и човешки жертви, тежка техника работи за нормализирането на обстановката. Пътят към селото е изровен, липсват парчета асфалт. Водата е направила огромен ров и до църквата “Цар Симеон”.

Къщите на високото не са пострадали. Тези в ниското, към дерето, обаче са изчезнали.

“Идвам да търся къщата на братовчед ми, бившият кмет на Черни връх, но тя е изчезнала. Беше необитаема”, разказа млада жена. В дерето, където придошлата вода е била най-могъща и опустошителна, е била и къщата на изчезналата Стоянка и мъжа й Димитър. Двамата били пенсионери, имали три дъщери.

“Много добри хора. Днес от сутринта издирват Стоянка, но никой не знае къде е”, разказа Динко, дърводелец от селото.

Димитър, прикован на легло от прекаран наскоро инсулт, оцелял, след като водата, заедно с леглото го запратила навън. Часове наред той се държал за ламарините, за да не потъне. В момента е в тежко състояние, настанен е в болница в Бургас.

Съседка на семейството разказва, че когато водата се покачила на нивото на масата й, тя се качила върху нея и започнала да набира тел. 112. В това време се чуло, че Стоянка вика за помощ. Дълго време никой не идвал. Осем пъти звъняла, даже предупредила, че може да не заварят живи Стоянка и Димитър.

 

Кметът на Бургас Димитър Николов:

Щетите са над 4 милиона лв.

Над 4 милиона лева са щетите, нанесени от стихията за община Бургас. Това съобщи кметът Димитър Николов. Градоначалникът и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посетиха най-пострадалите от поройния дъжд и последвалото наводнение места в община Бургас.

“Пострадахме зле, но няма екологична опасност за населението”, заяви Николов. Навсякъде са раздадени бланки, с които може да се кандидатства за еднократна държавна помощ от 326 лева, за възстановяване след наводнението.

“На най-пострадалите семейства ще помогнем с предоставяне на строителни материали за ремонт на домовете им, а при доказана повреда на битова техника, заради бедствието, ще им бъде закупена нова”, каза още кметът Николов.

Кметът на най-пострадалата община Камено - Жельо Вардунски, коментира, че там щетите все още не са уточнени. В четвъртък, сесията на общинския съвет, започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите от наводнението.

МС отпусна средства

Междувременно премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на финансите Владислав Горанов обсъдиха мерките за преодоляването на щетите от бедствието. Решено бе Министерският съвет да отпусне 1 млн. лв на засегнатите общини. 400 хил. лв. ще са за Бургас и 600 хил. лв. за Камено.

“Няколко екипа на място описват щетите, основно на публичната инфраструктура. Очаква се работата им да приключи до понеделник следващата седмица”, посочи Дончев, който е и председател на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане.

БЧК организира национална кампания за подпомагане на бедстващите хора.

Слухове

Голямата вода дошла от Полски извор

Събрани в кръчмата хора, ден след бедствието разказаха за техен съселянин - Павел, пазач на фургон за слънчеви батерии. Когато водата взела да надига фургона, той започнал да звъни на тел. 112. Обажданията му били приети, но Гражданска защита така и не дошла. Обяснили му, че не могат да стигнат до него. Той изкарал до сутринта, когато негов авер дошъл с трактор и го издърпал на безопасно място. "Само дъждът е причината. Не търсете друго. Наоколо няма язовири", разказваха в Черни връх. Днес из селото се понесе и друг слух. Дигата на т.нар. защитен канал на селото се била скъсала. Голямата вода дошла откъм Полски извор и буквално прегазила защитното съоръжение, направено преди няколко години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България