Потвърдиха антракс при 45-годишен овцевъд и във ферма в Разградско

Снимка: Архив

Потвърдено е заболяването антракс на 45-годишен овцевъд и животни във фермата му в разградското село Трапище. Това съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна, след като колегите им от Районната в Разград разпоредиха проверка и изолиране на заболелия стопанин в болницата.

До момента във фермата му, където се отглеждали 560 животни, има починали вече 10 овце. Първоначално са били взети проби само от две от тях, които били отрицателни. Междувременно и овцевъдът показал признаци на заболяването и е приет в болница. Той обаче си тръгнал, което наложило да бъде прибран с разпореждане на прокуратурата.

Прокуратурата в Разград разпореди на директора на болницата „Свети Иван Рилски“ да изпълни правомощията си по Закона за здравето за задължителната изолация в болнично заведение на овцевъда, заразен с кожната форма на антракс.

От полицията в Лозница и Разград са съдействали за привеждането на пациента в болнично заведение при спазване на всички мерки за сигурност и безопасност, за да не се допусне заразяване с антракс и на други лица, допълват от прокуратурата. От там уточняват, че пробите на други две животни са положителни за болестта, както и изследванията, направени на фермера.

Проверката на прокуратурата продължава. Издирват се контакти лица с болния мъж и животните във фермата му.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България