Потвърдиха умишлена безстопанственост за ексшефа на "Напоителни системи"-Шумен

Снимка: Архив/Инж.Юлиян Вълчев

Изпусната вода за 49 000 лв.

Ръководителят на „Напоителни системи“ ЕАД – Шумен Юлиян Вълчев е с потвърдена осъдителна присъда за умишлена безстопанственост. Това съобщиха от Апелативна прокуратура във Варна и уточниха, че решението е на третото поред въззивно производство и второ по отношение на проверяваната присъда, поставена от Шуменския окръжен съд.

На 17 юни тази година състав на Апелативния съд във Варна е потвърдил осъдителната присъда на Шуменския окръжен съд от 12 февруари 2018 г., като я е изменил частично. Тогава първата съдебна инстанция призна Вълчев за виновен за продължавано престъпление като длъжностно лице, което не е положило достатъчно грижи за възложената му работа, с което е причинил значителни вреди за „Напоителни системи“ ЕАД в размер на 49 003 лева.

Окръжният съд в Шумен му наложи наказание 2 години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. С присъдата на първата съдебна инстанция управителят бе лишен от право да заема държавна или обществена длъжност за срок от 2 години, но с решението си от 17 юни тази година Апелативният съд го отменя.

Съдебната сага на осъдения ръководител започва, след като от началото на месец август до 13 септември 2013 г. в землището на село Стоян Михайловски и село Памукчи той не положил достатъчно грижи за язовир „Нови пазар 1“, собственост на търговското дружество.

Осъденият ръководител наредил на пазача на язовира да изпусне водата, за да улесни нерегламентиран стопански риболов. Така Юлиян Вълчев причинил значителни вреди на „Напоителни системи“. По това време в язовира е имало близо 500 000 куб. метра вода на стойност 49 003 лева, а в края на инкриминирания период водата била едва 5000 куб. метра. Основното предназначение на язовир „Нови пазар 1“ е за напояване.

Решението на Апелативния съд не е окончателно и подлежи на касационна проверка.

Коментари

Задължително поле