Потомка на Левски показа капсула с коса на Апостола на ученици от Свищов

Открит урок по родолюбие, в памет на Васил Левски, се проведе в ОУ "Ф. Сакелариевич" в Свищов. Урокът беше организиран от основното училище, като част от проект «Толерантни и единни заедно и във всичко», който се реализира съвместно с община Свищов и СУ «Цветан Радославов». Заниманието по родолюбие започна с драматизация по разказа «Апостолът в премеждие» на Иван Вазов, в която основни герои бяха ученици от школото. След отличното им представяне, тяхната учителка по история и български език Даниела Борисова представи специалния гост - потомката на Апостола Христина Богданова.

"Повече от час тя разказва истории, съхранени в родовата памет на най-великия българин и отговори на всеки един от въпросите на децата. По време на беседата стана ясно, че Христина Богданова е пра-пра внучка на по-голямата сестра на Васил Левски – Яна, а така е кръстила и своята дъщеря. Тя сподели, че в момента има 28 живи родственици на Васил Левски. На въпроса:«Какво бихте казали на Левски, ако сега имахте възможност да се видите?», неговата потомка сподели, че би му благодарила за завета, който е оставил на всички българи, и че за нея е чест и отговорност да бъде негова наследница", разказаха от общинската управа в Свищов.

Христина Богданова споделила още, че за нея едно от най-ценните неща в емоционален план е прозрачна капсулка, в която съхранява малък кичур от косите на Левски, която тя носела и показала на учениците.

Коментари

Задължително поле