Потоп взе 3 жертви в Бургаско (ОБЗОР)

Триметрови вълни отнесли домове, пътища и мостове по пътя си

Потоп заля Бургас и околните общини, и взе най-малко три жертви. Още в полунощ срещу сряда в региона се изсипа невиждано количество дъжд – над 180 л/кв.м. Преляха реки и язовири. Приливната вълна помете къщи, пътища, мостове и потопи в траур региона.

Премиерът Бойко Борисов изпрати в помощ шефът на ГД “Пожарна безопасност и защита на населението”гл. комисар Николай Николов. На място пристигнаха и вътрешният министър Валентин Радев, регионалният Николай Нанков и екоминистърът Нено Димов.

През нощта водната стихия помитала всичко по пътя си. Във водния ад са загинали трима души (информация до редакционното приключване на броя). Пенсионер загинал в дома си в Полски Извор. Бай Димитър (70 г.) спял, когато вълната заляла къщата и го отнесла. 87-годишна жена от Ливада се опитала да излезе от дома си, но не успяла и стихията я помела. Друга 80-годишна жена е била открита безжизнена в двора на къщата си от съседи. Комшиите прескачали у тях често, защото била сама. След адската нощ, те я заварили загинала в двора. Спасителите продължиха да издирват изчезнала жена от Черни връх до късния следобед вчера. Тя е на 65 години, грижила се е за съпруга си, който е с тежък инсулт. Приливната вълна го захвърлила заедно с леглото му в дере и в последния момент бил намерен от спасителите.

“Водата е достигала до 3.5 м. В района на Черни връх и Ливада видяхме огромни парчета асфалт, откъртени от пътя и завлечени в нивите. До три и повече метра на дърветата имаше наноси, явно дотам е стигала вълната”, разказа пред “Труд” бургазлия.

Спасителните екипи обясниха, че навътре в нивите имало и завлечени автомобили. За радост нямало пострадали.

“Страх и ужас ни скова, още като затряска и засвятка през нощта. Ние по селата най-много се плашим да не прелеят язовирите. Повечето живеем самички и е още по-страшно”, каза жител на село Равнец.

Общо седем язовира са със скъсани стени - четири в Община Бургас, един в Айтос и два в Община Карнобат. Те са каскадни и не могат да създадат голяма приливна вълна, заявиха експертите. При двата големи язовира – Ясна поляна и Ново Паничарево няма опасност от преливане.

Прокуратурата е започнала три досъдебни производства за причините, довели до смъртта на хората. Заради потопа днес в Камено е обявен ден на траур.

Паника

Евакуация по селата

77 сигнала са били подадени на тел. 112 за помощ и евакуация в кошмарната нощ. Жителите на околните на Трояново села са в паника. Съседните Желязово, Русокастро, Тръстиково, Ливада, Полски извор и Константиново бедстват.

Пътят към Средец е затворен. В Полски извор табелите на селото са под вода. Пороят е отнесъл улици и площада в Трояново. Скъсан е мост между селата Константиново и Русокастро. Пътят преди Желязово е под вода. Има сигнали за удавени животни.

Села в община Созопол също са откъснати от света, тежко е положението и в Карнобатско.

Община Бургас също обяви частично бедствено положение.

Обстановката в Камено е тежка. Жителите на Тръстиково бяха евакуирани. Пет села бяха без ток.

Проблеми имаше и на АМ “Тракия”, където се образуваха шест свлачища в отсечката Карнобат-Бургас.

Вътрешният министър Валентин Радев:

Основната причина са дъждовете, всички язовири са с предписания

Основната причина за ситуацията в Бургаска област са дъждовете. Били са толкова големи, че е нямало как да не се случи такова нещо. На места са стигнали до 200 л/кв. м.

Електричество и питейна вода има навсякъде. Няма нужда от храна. Пътищата са проходими. 60 бургаски пожарникари и още 40 техни колеги работят на терен с тежка техника. Получихме и много обвинения от опозицията. Предстои форум, на който ще се обсъдят плановете за бъдещето по отношение на климатичните промени и бедствията. Само преди месец всички язовири са получили предписания, включително и тези тук, и частните. Тепърва предстои да видим дали са ги изпълнили и дали има виновен.

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков пред „Труд“:

Невиждана стихия

И друг път е имало стихии в този район - Каменска община, но като тази не се помни. 178 литра на квадратен метър са паднали с много голяма интензивност и то само в рамките на няколко часа. Заедно с пожарникарите, и началника на пожарната от 4 часа сутринта сме били “на терен”. Заедно ходихме да проверяваме разрушени къщи, за да видим дали в тях няма бедстващи хора. Една от къщите буквално бе изместена от основата си на няколко метра встрани. Първоначално хората помислиха, че е прелял държавният язовир при Трояново, но след проверка се оказа, че той има 4 метра свободен обем. Според експертите седем язовира са със скъсани стени. Не те обаче, а рекордният дъжд е причина за стихията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България