Съдът в Страсбург: Българското правителство да осигури на прогонените от Войводиново роми жилища

Активни потребители: Салатите са замърсени с нитрати и бактерии Провериха марули и зелен лук

Дракула живял в свищовска резиденция Проф. Николай Овчаров започва разкопки в местността Калето

Министърът на отбраната на Шри Ланка подаде оставка, заради атентатите

БСП внесе оригинала на записа „Ало, Банов съм” в Апелативна специализирана прокуратура

Арестуваха изнудвачи, искали от емигрант 20 хиляди паунда

Премиерът във Варна: Загубихме две години за „Хемус“ заради отчуждителни процедури

Елена Йончева: България се намира в безспорно авторитарно управление

Байдън кандидат за президент на САЩ

Румяна Арнаудова: Доказателствата сочат, че къщата край Сандански е използвана само от Александър Манолев

Хубчев с оставка, Боби отрича

Справедлива оценка за защитените видове Търси се и лоби за регулиране на хищниците

Секретарят на община Чупрене ще изпълнява временно длъжността кмет

Алмодовар и Джармъш в конкуренция за „Златната палма”

Работата по проекта на Стратегията за детето е спряна по разпореждане на премиера Борисов

Потребителските кредити са възможност да инвестирате в образованието на децата

Таня Пейкова – регионален мениджър  в Алианц Банк България пред „Труд“

– Г-жо Пейкова, защо хората предпочитат да ползват потребителски кредит?
– В началото на учебната година потребителските кредити са изключително привлекателни. Те са удобен начин, при облекчени условия и изисквания, да получим необходимите средства за ремонт на жилището, да сменим обзавеждането, да платим за мечтаната екскурзия, както и за покриване на други непредвидени разходи. Моите наблюдения са, че все по-често клиентите се интересуват от кредити за финансиране на образование или да подобрят условията по вече съществуващ кредит чрез рефинансиране от друга банка или финансова институция.

– Как клиентите да изберат от какъв вид кредит имат нужда? Как да четат офертите, които са получили?
– За голяма част от хората финансовата материя е сложна, но когато попитат нашите експерти, неяснотите по договора ще изчезнат и те ще се чувстват по-спокойни и уверени да сложат подписа си. Ние сме на разположение през цялото време – от първоначалното проучване на най-подходящия за тях кредит, до усвояването и изплащането. Моят съвет е на първо място е да определите от какво точно се нуждаете, след което да се консултирате с нашите експерти. Те компетентно ще ви предложат подходящия продукт – потребителски кредит, овърдрафт, кредитна карта, кредит за покупка на автомобил или студентски кредит. Ще Ви насочат за какъв срок да бъде кредитът и как е най-добре да бъде погасяван, имайки предвид доходите на домакинството. Важно е да се сравняват офертите, като обръщате внимание на всички параметри в предложението – сума, лихва, срок, месечна вноска, дали са включени всички такси и комисиони, има ли застраховка по кредита и включена ли е в цената. Възможно е да има допълнителни изисквания за ползване на банкови услуги, които също трябва да бъдат посочени в офертата. Алианц Банк е част от семейството на Allianz SE и предлага подходящите финансови решения за всеки свой клиент. В нашите оферти е включена и безплатна застраховка „Живот“ за сумата и срока на кредита. Това е изключително предимство, тъй като от една страна си спестявате част от допълнителните разходи, а от друга – чувствате се сигурни и защитени в случай на неблагоприятно застрахователно събитие.

– Кой е най-често задаваният въпрос при кандидатстване за кредит?
– За някои клиенти все още лихвата е основен критерий за избор на банка, което далеч не води до най-добрата оферта. Моят съвет е – не питайте за лихвата, а за общата цена на кредита. Да, лихвата е основен разход по един кредит, но в действителност голямо значение оказват и другите такси, които формират неговата цена. Например, ако избирате между две оферти от различни банки – едната с лихва 6%, а другата с 5%, то не означава, че тази с по-ниската лихва е по-изгодна. Водещ трябва да бъде т.нар. годишният процент на разходите (ГПР), който определя цената на кредита и включва всички съществени разходи като годишна лихва, такси и комисиони по кредита и разходи за застраховки. От значение е и дали лихвата е фиксирана или е променлива. Затова моята препоръка е да се чете внимателно. През последните години наблюдаваме спад на лихвите по кредитите, което е предпоставка клиентите да търсят подобрение на своите условия. Съветът ми е първо да се опитат да договорят по-добри условия с банката, която е отпуснала кредита. Ако условията не ги удовлетворяват, то тогава могат да се насочат към рефинансиране, като е добре да обмислят и проверят цената, която ще платят. Ако предложението е с по-ниска погасителна вноска или запазвайки вноската могат да съкратят срока на кредита, то означава, че решението за рефинансиране си струва.

– За какво Вие лично изтеглихте последния си потребителски кредит?
– Преди година изтеглих потребителски кредит от нашата банка, който ползвах за освежаване на семейното жилище.

Нашият гост: От 2005 г. работи в банковата сфера, започвайки от експерт „Жилищно кредитиране“. През 2011 г. постъпва в Алианц Банк на позицията регионален мениджър, като отговаря за Хасково, Димитровград, Казанлък, Кърджали, Сливен и Стара Загора. В свободното си време обича да бъде със семейството и приятели сред природата. Има две прекрасни момичета. Част от заниманията й след работа са поддържане на цветна градинка, което й помага да се отпусне след натовареното ежедневие.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Експерта да си гледа експертизите. Аз от баба знам, че „на заем брашно тъпкано се връща“. Така, че моят съвет е –заем само когато няма накъде и обезателно с преценка как ще се връща.

  2. БЪЛГАРИ. ДА РАБОТИМ ПО 12 ЧАСА НА ДЕН И ДА НЕ МОЖЕМ ДА СЕ ИЗХРАНИМ И ДА ИЗУЧИМ ДЕЦАТА СИ. ЗА ТАЗИ ДЕМОКРАЦИЯ ЛИ СКАЧАХМЕ ПО МИТИНГИТЕ. ТАКА НЕ МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВА. ЗЛОТО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗРИНЕ И НЯМА ДА СТАНЕ С ИЗБОРИ. ПРОСТО ПО ТОЗИ НАЧИН Е НЕВЪЗМОЖНО. ИЗБОРИТЕ СА ЗА ТЪПАЦИ

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.