На 13 декември 2018 да почерпят

Британският премиер Тереза Мей печели вота на доверие в парламента

Емигрантът Роман е първият мъж-финалист във „Фермата“

Чарли Шийн една година не е близвал алкохол

Джендър и футбол – най-търсени от българина Нито една личност в родния списък

„Роди се звезда“ поведе в номинациите на Гилдията на филмовите актьори

Пред срив са психиатричните грижи в България Пациентите се лекуват при тежки битови и хигиенни условия, нарушават се основни права

Тереза Мей се оттегля като лидер на консерваторите преди изборите през 2022 г.

Айфеловата кула угасва в полунощ в памет на жертвите от Страсбург

Заснеха бившия македонски премиер Никола Груевски да се разхожда в Будапеща (СНИМКА)

Търсят сенчеста армия в Бундесвера Мистериозният Ханибал е начело на десни екстремисти

Зам.-държавният секретар на САЩ идва в София Джон Съливан ще обсъди енергийната диверсификация

Три години затвор за бившия адвокат на Тръмп Майкъл Коен, плащал на жени да мълчат за връзките им с президента

Преференциите за вота ще започват от № 100 Промените за машинното гласуване минаха със 115 гласа „за” на първо четене

Антониу Гутериш призова преговарящите за климата да ускорят работата си, за да се постигне споразумение

Похвално печално слово за родния туризъм Винаги има мошеници и мърлячи, които развалят бизнеса на другите

Карикатура Иван Кутузов - Кути

Някой може да каже, че е рано преди официалното обявяване на края на летния сезон да се хващаме с критиката, но да бъдем честни… замирише ли по улиците в неделя на печени чушки лятото вече свършва. За какво да се бавим?! А и отминаващото лято несъмнено ще бъде записано в категорията „успешни”. Висок ръст на туристите; от стотици държави; посетили където могли – популярността на България като ваканционна дестинация се утвърждава все повече на Стария континент, че и отвъд.

Ура! Как да не се гордее човек! Нали върху този пусти туризъм се крепи цялото ни съвременно разбиране за държавно управление, икономика, образование – всичко. Строим пътища специално да стигат туристите по-лесно до курортите; пишем си табелите на улиците и магистралите на неразбираеми транскрипции на латиница, за да се ориентират по-лесно по картата – честно казано младите вече зачитат табела инстинктивно на западен език, отколкото на български (още не съм видял предупредителен знак VNIMANIE, но подозирам че е някъде зад завоя на 2018 г.). Но също така пламенно и патриотарски се уверяваме помежду си, че с условията за целогодишен туризъм, които предлага България, всичко друго ще ни дойде даром свише някой ден.

Което, разбира се, не е така. И както лятото започна с криза за квалифицирани плажни спасители, а туристическите браншови организации по принцип мрънкат от години, че не разполагат с достатъчно подготвени хора, за да покрият всичко заграбено от по-едрите им членове, сезонът отново падна върху плещите на „малките и средни” предприемчиви и гостоприемни сънародници. Които, къде с желание, къде по инерция, винаги са готови да изкарат някой лев, както и да падне. Честно казано, фактът, че новината за „таксата празен стол” в Созопол доби национална величина и доведе до намесата на премиера Бойко Борисов, само потвърждава, каква част заема туризмът във властващото съвременно разбиране за икономическо управление на България. И колко драстично това разбиране на „ръководно ниво” се разминава в действителност с понятията на „изпълнително ниво”.

Или както се казва, имаме желанието, но нямаме нагласата (или може би вече и капацитета) да го изпипаме като хората. И съвсем сме забравили що са норми и стандарти – един път в туризма, като част от сектора на услугите, и втори път във всекидневието, образованието и възпитанието на хората, което пък пряко влияе на първото. И не се хващам за „протокола” при държавно посещение, на което бяхме горди свидетели пред екраните преди седмица. Ни най-малко. Макар че само си представете, ако „ръководството” така разбира гостоприемството, колко от това се отразява от населението. На което така и така възпитанието си му куца вече от години.

Защото ако трябва да обобщим с няколко изречения философията, която масово се изповядва от „малките и средни” предприемчиви и гостоприемни сънародници, които са избрали да работят в туризма и това лято, заимствайки малко от един стар скеч, ще звучи нещо като:

„Ние им даваме земята, където да дойдат, да й се възхищават и да си оставят парите. И обслужване ли искат?! А не може ли туристите просто да си пратят парите и да не идват. За тях ли ще стоя тук цяло лято?!”

Не ме разбирайте погрешно. В голямата си част хората ангажирани в туристическата индустрия под една или друга форма – от дребните и средни работодатели (хотелиери, магазинери, ресторантьори) до шофьори, продавачи, готвачи/ки, сервитьори/ки, бармани/ки, камериери/ки (особено) – се опитват да вършат честна и почтена работа. Доколкото позволяват местните условия и манталитет, разбира се. И винаги има мошеници и мърлячи, които развалят бизнеса на другите. Така е! Проблемът масово явно е в липсата на желание (или нагласа), същата „работа” да съблюдава някакви стандарти, дори и видимо всички да я вършат „цял сезон на мускули”. А като се замислиш от колко години българите масово ходят на почивка в Гърция и тръбят за по-доброто обслужване на юг от границата, нормално би било нещо поне да е преминало като положителни практики в обратна посока. Още повече че на гърците им се налага и да работят качествено и да са усмихват възпитано почти целогодишно, нали?! Нищо подобно все още, уви.

Водачът на автобуса, който отведе 50+ души, ведно с автора, от столицата до Черноморието, шофира със съобразена скорост и беше изключително любезен на почивката, макар и видимо отегчен от монотонността на работата си. На слизане, достигнали безпроблемно до дестинацията си, сърце не ми даваше да му направя забележка, че шофирането 400 километра само с една ръка на волана (буквално), докато с другата белиш слънчоглед през прозореца и носиш отговорност за всичките ти пътници в тежащото няколко тона превозно средство, си е престъпление само по себе си. Колкото и възпитано да се държиш с хората. Но в крайна сметка, само аз и неколцина чуждестранни туристи обърнахме внимание на този детайл от пътешествието си. На сънародниците ми в автобуса и няколко поста на КАТ, покрай които преминахме не им направи впечатление.

Не казвайте, че искам много; всяка друга версия на подобна история би имала трагичен край.
Защото в следващите дни се оказа, че в България, трайно утвърждаваща се лятна ваканционна дестинация на Европа, масова практика този сезон била всеки уикенд инкасо-автомобилите на банките да не зареждат банкоматите по големите курорти. Със сигнали на очевидци по цялото протежение на родното Черноморие от юни насам. Докато и авторът не се увери с очите си, две недели подред, чакайки на международна 20-метрова опашка пред единствения работещ банкомат в радиус десет километра в конкретния курорт. До момента логично обяснение за това няма, но представяте ли си парадокса да привличаш туристи, и да не им даваш достъп да парите, които искаш да похарчат, когато дойдат?! Може би лятно време банките стават алтруисти и губят желание да печелят от допълнителни такси от тегления в брой. После ще дерат нас цяла зима. Или е просто нечий мързел, или немарливост. С което може би си струваше повече да се ангажира вниманието на премиера Борисов, отколкото „с таксата за стола” и негативния й ефект върху имиджа на страната.

С което достигнахме до „онзи”, истински сериозният, аспект от проблема в родния туризъм. И ясното осъзнаване, че качеството на обслужване по курортите у нас вече е пряко зависимо от липсата на елементарни норми за възпитание, общуване и достойнство у младите (а и отдавна не само) българи, които традиционно запълват масовите сезонни работни места в туризма. Онези младежи, които естествено имат посочените качества, не просто изпъкват, а стърчат като изтръпнал крак на фона на останалите, понякога добродушни, понякога природно злонамерени техни връстници-колеги в сезонната работа. И именно летният сезон дава най-ясно възможност да се срещнеш и добиеш една първа, макар и повърхностна представа за най-новото поколение български избиратели и колко сериозно гледат те на бъдещето си/ни. От една страна – млада дама, която в почивките си между нощните смени методично чете лекции, готви се за държавен изпит по високоспециализирана научна дисциплина и на работа поздравява всеки с усмивка независимо от умората; и от друга – върлинест „тарикат”, видимо неин връстник, който най-безскрупулно се опита да вземе 10 лева от малко дете-чужденец за 0,5 л бутилка минерална вода в следобедната жега. Вербалната намеса на автора и справедливия му гняв доведоха до скоропостижното връщане на рестото на детето. Впоследствие се оказаха и животоспасяващи за наглия барман, когато в плажното заведение се появи бащата, дошъл да благодари, а не да раздава справедливост. Схващате ми мисълта. Едър екземпляр беше таткото. Уви, освен шубето, поука или разкаяние от случката в очите на „бармана-тарикат” не видях на тръгване. Но съм сигурен, че за разлика от младата дама с държавния изпит, ще продължи да търси кариера в туристическия или ресторантьорския бранш в България.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Прекалено напудрено, бре! Ако Бенишев посети една от най-посещаваните дестинации – Индия, ще види, че има и много по-зле от нас. Но защо да ходи до там? Ей ти Петра в Йордания, ей ти Израел /имам в предвид Витлеем в палестинската част/ Знаете ли колко вземат за половинка минерална вода там? Знаете ли на какво смърди около вкопаните в скалата 30-40 метрови храмове на набатейците /всички сте ги гледали – серията за кивота на Индиана Джоунс/. Ще знаете, ако сте ходили. Но дори в европейски страни не всичко е по мед и масло, както му се иска на авторът.
    Не сме чак толкова зле, колкото на някой им се иска. Туристическият поток е най-важният показател. Всичко останало е бля-бля!
    Дай Боже всяка година с по 8-10% повече туристи. Дай Боже да осъзнаем, че можем да продаваме не само алкохол, море и ловни трофеи, а история, кулинария, природа….
    Дай Боже, за даживеем по-добре! А между другото, клирическите вопли на фарисеите не водят в правилна посока. Не вярвайте на думите, а на фактите и делата!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.