Почва ревизия на топлофикациите

Срокът за проверката е до 1 октомври, гласуваха депутатите

В последния си работен ден преди ваканцията за Великден депутатите възложиха на министъра на енергетиката Теменужка Петкова да представи информация за техническото състояние и експлоатационната годност на енергийните обекти в страната в областта на топлоснабдяването. Срокът за ревизията на топлофикациите в страната отначало бе 2 месеца, но в крайна сметка избранниците се обединиха около датата 1 октомври. Припомняме, че в този период започва обикновено и новия отоплителен сезон.

От 12 топлофикационни дружества в страната, 11 са частни, едно е общинско, посочи зам.-председателят на комисията по енергетика Валентин Николов (ГЕРБ). Той обобщи, че състоянието в сектора не е добро. Топлофикациите в страната са с над 40-годишен стаж и се нуждаят от инвестиции. Ако бъдат оставени да фалират, ще се получат драматични събития в градовете, в които функционират, заяви още Валентин Николов. И заключи: “Трябва ни цялостна стратегия за топлофикационните дружества и поради факта, че ние трябва да се грижим за екологичната чистота на въздуха, който дишаме”.

“Глава “Топлофикация” в Закона за енергетиката трябва да бъде разгледана обстойно. Молбата ми към всички, които ползват топлоподаване, е да си го платят. Това им осигурява сигурността на комфорта, който получават с услугата”, каза от своя страна Рамадан Аталай (ДПС) – член на енергийната комисия.

“Топлофикационните дружества са елемент от енергийната сигурност на страната, задължени сме да намерим решения, които да гарантират по-нататъшното развитие на сектора”, каза по време на дебатите соцдепутатът Таско Ерменков. Той предложи и създаването на работна група от експерти и депутати, която да постигне консенсус за развитие на топлоснабдяването в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика