Почетоха Богородица в горски храм край Монтана

С тържествена служба в черква сред вековна гора и курбан за здраве и берекет отбелязаха големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица жителите на монтанското село Горна Вереница.

Местните хора и гости на селото, сред които и кметът на общината Златко Живков, се събраха във възстановения стар храм под сенките на огромни дъбове и се помолиха на Божията майка да закриля всички от премеждия и болести и да даде плодородие по ниви и градини. Отец Николай отслужи в горската черква тържествена литургия и благослови хората и труда им. После по вековен обичай местни и гости опънаха трапези под сенките и готвачът Слави Славчев разсипа на всички курбан чорба.

Службата и курбанът в чест на Голяма Богородица се провеждат край Горна Вереница вече 15 година, след като местните фермери Славчо Спасов и синовете му Рангел и Димитър възстановили вековния храм в горската дъбрава.

Преди повече от два века селото било на това място, но заради чумна епидемия хората са изселили, но не забравили корените си и закрилницата си Пресвета Богородица, разказа кметицата Веселка Димитрова.

Коментари

Задължително поле