Почетоха паметта на загиналите 12 деца от Свищов в река Лим преди 20 години

На 4 април се навършиха 20 години от трагедията в река Лим, при която загинаха 12 деца от Свищов. По този повод Община Свищов и фондация "Ангели от Лим“ организираха литургия на гробищния парк, а час по-късно бе отслужена и заупокойна панихида. Същия ден възпоменателни прояви имаше и в Сърбия, и в Черна Гора.

Събитията в памет на жертвите на катастрофата продължават и в следващите дни в Свищов. На 5 април ще се поведе Националния конкурс "Звездици на Лора“, на 8 април ще бъдат отчетени резултатите от конкурса за детска рисунка "Три звездички“, а на 11 април ще се проведе Общинския футболен турнир "Юлиян Манзаров“.

На 12 април в аулата на ПДТГ "Димитър Хадживасилев“ е организиран Дискусионен форум "Институции. Деца. Безопасност.“.

На 4 април 2004 година група от 34 ученици и 16 възрастни се прибират от екскурзия в Дубровник. Повечето от пътниците в автобуса са деца от училище "Николай Катранов“ в Свищов. Към 22.00 часа българско време, на завой на планински път, шофьорът изгубва контрол над превозното средство.

Автобусът се спуска около 15 метра по стръмен бряг и пада във водите на река Лим при сръбското село Гостун, разположено между градовете Биело поле в Черна гора и Приеполие в Сърбия. Рейсът потъва за броени минути в придошлата река.

 Местни хора и цял футболен отбор от съседното градче Биело поле идват на помощ при ваденето на децата. Спасителните операции са затруднени от придошлата река Лим, дълбока 6 метра. 38 души са спасени. 12 български деца от Свищов загиват във водите на Лим.

След трагедията родителите на загиналите деца учредиха фондация "Ангели от Лим“. Всяка година през април фондацията организира Дни на "Ангелите от Лим“. На мястото на катастрофата, на брега на реката, беше издигнат мемориал в памет на децата, който представлява пречупени ангелски криле.

За виновен за трагедията беше признат единият от шофьорите - Илия Измирлиев. Първоначално съдът го осъди на 7 години лишаване от свобода, след обжалване обаче присъдата му беше намалена на 4 години.

На 13 декември 2017 година шофьорът на катастрофиралия автобус в река Лим Илия Измирлиев беше намерен мъртъв след катастрофа на пътя Смолян – Пампорово. По неофициална информация 64-годишният Измирлиев е издъхнал по време на шофиране, след което автомобилът се е забил в мантинелата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони