Почетоха паметта на Левски в Сърбия

Паметта на Апостола на свободата Васил Левски бе почетена в сръбския град Димитровград, който само от няколко дни вече официално носи и българското име Цариброд. Ученици от местното училище „Св.Св. Кирил и Методий“ изнесоха тържествен рецитал, посветен на българщината. Прозвучаха думи за Левски, написани от Захарий Стоянов в първата автобиография на Апостола „Васил Левски – Дяконът. Черти из живота му“. Миналата година на тази дата 260 гимназисти от Цариброд получиха изданието с оригиналния първи текст на творбата като подарък от фондация „Трейс за хората“, която преиздаде книгата на Стоянов по повод 180-та годишнина от рождението на Левски.

Гост на празника бе кметът на Цариброд Владица Димитров, който произнесе слово както на сръбски, така и на български език. В него той подчерта, че съдбата е дарила България с велик син като Левски, който се е борил срещу управлението на Османската империя, а не срещу неговия народ. Димитров припомни и факта, че Апостолът винаги е изписвал думата народ с главна буква.

По време на честването бяха поднесени и цветя на паметника на Васил Левски в града, който бе открит на 18 февруари 2014 година в присъствието на над 2000 души от Сърбия и България, включително и тогавашните премиери на двете страни. Изграждането на паметника на Васил Левски в Димитровград стана по инициатива на общината и бе в отговор на желанията на българското малцинство, живеещо в града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България