Увеличават учителските заплати с 20% в Бургас

Шефът на „Гранична полиция“: Въвод не е правен на либийския танкер „Бадр“

Григор: Не очаквах толкова българи по трибуните

Пожар пламна зад двете болници в Благоевград Огънят тръгнал от неизползваеми цистерни за гориво

Министър Маринов: Полицаите се намесват при престъпност, не я определям по етнически принцип

Задържаха 63-годишна жена, убила 73-годишния си съпруг след скандал в село Труд Опитала да прикрие следите за престъплението и отишла на работа

Самоубийствена атака в Манбидж, отговорност пое ИДИЛ Загинали са американски военен и други 14 души

Община Бургас организира състезание по английски език за всички второкласници

Върнаха обвинението за убития от командос полицай заради жена

Забравеният Атанас Пацев

Спиналната мускулна атрофия вече е в списъка на редките заболявания

Захариева към българите във Великобритания: Не чакайте последния момент за биометрични паспорти

Двама с обвинения за измама със средства от еврофондове и пране на пари

Риана подаде съдебен иск срещу баща си

Валери Симеонов пред „Труд“: „Зелените“ да не бързат да се радват Лидерът на НФСБ коментира решението на ВАС за отмяна на промените в действащия план на НП "Пирин"

Почетоха с курбан изгорените живи жители на село Ъглен Исторически спектакъл пресъздаде трагедията от 1877 година

Възстановка на турската атака.

 

Близо 200 мъже, жени, деца и старци били избити безмилостно

Село Ъглен във Витската долина, Ловешка област, Луковитска община, е известно с това, че е единственото село в България, чието име започва с Ъ. Но малцина знаят, че това древно българско поселище, за което има писмени сведения още от 1475 г., по време на Освободителната война е подложено на свиреп терор от турски дезертьори от обсадата на Плевен.

Трагедията се разиграла през лятото на 1877 г. Турски дезертьори и башибозук бягали от обсадения от руските войски Плевен по калдъръмения римски път покрай Вит от обсадения от русите Плевен към Орхание, днешен Ботевград. Ужасени от погромите и насилията, от грабежите и палежите, от убийствата и изнасилванията българите се спасявали по горите и долищата. Мъжете от Ъглен изкарали по горите добитъка, но много ъгленчани, предимно жени и деца, се скрили в една пещера в местността Селището в надежда страшното да мине. Случаен изстрел ги издал на преминаващите башибозуци, които вече грабели селото, палели къщите и отвеждали добитъка. Този път жестокостта на гъжвалиите, сред които и конници – черкези и абази, надминала всичко познато. Било по жътва, житото съхнело на кръстци по отсрещните ниви. Оттам башибозуците взели снопи и с тях зазидали входа на пещерата – ред сухи, ред мокри, натопени във Вита. Зацъкали с чакмаците, докато белия лютив пушек не изпълнил пещерата. Хлябът на хората превърнали в оръдие за убиването им! Майките вътре мокрели кърпи и престилки по стичащата се по стените влага и завивали с тях главиците на децата си. Но спасение нямало. Малцината, които успели да изпълзят през почти недостъпния тесен комин към платото, били преварени и посечени от конниците. Близо 200 мъже, жени, деца и старци били избити безмилостно. И все пак някои оцелели, за да заселят пепелището, да продължи животът, да се помни миналото и да се ражда бъдещето…

През 1940 г. учители и будни ъгленчани поставили плоча с имената на известните в пещерата, превърнала се в лобно място на дедите им, а на чукара отгоре вдигнали скромен белокаменен паметник. Уви, иманяри го съборили в пропастта през 70-те години. Плочата оцеляла, надраскана от вездесъщите млади простаци на България. Спорадични опити да се отбележи трагичната дата и да се почетат жертвите се правят няколко пъти през изминалите 140 години, но „политическата коректност“, криворазбраният „етнически и религиозен мир“ и бездушието на националния ни нихилизъм потапят това място и това събитие в мътния вир на забравата.

Тази година по инициатива на писателя Йото Пацов, чиято прабаба като невръстно момиченце оцеляла в огнения ад тогава и който от четири години вече живее в селото на предците си, местното Народно читалище „Отец Паисий“ и кметството на селото с кмет Таня Гетова организираха панихида за жертвите, курбан и възстановка на трагедията в местността Селището, до мощния извор с вкусна вода, който блика в подножието на пещерата. Участието на вдъхновените членове на Плевенския клон „Васил Ганчев – Плевналията“ към Национално дружество „Традиция“ и на техни съмишленици от Троян, Луковит и други градове и села се превърна в ярък динамичен спектакъл, който предизвика сълзи на съпричастие и бурно одобрение от зрителите.С особен принос за илюстриране на бита и нравите на българите от онова време бе фолклорната група на читалището в с. Ракита, Плевенско, както и детската фолклорна група на ъгленското читалище.

Таня Гетова прочете поздравителен адрес до участниците в тържеството от министър-председателя Бойко Борисов. Събитието бе почетено от местния депутат Калин Василев.

Мотото на събитието формулира Йото Пацов в словото си пред събралото се множество: „Не търсим отмъщение, не търсим възмездие, не възпитаваме омраза и ненавист – просто изразяваме почит и търсим поука от общата история на всички, които обитават тази прекрасна земя – България.“.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (20)

 1. И после как да не мразя турците!!!Че те сами ме принуждават!От големия ми патриотизъм!От голямата ми човещина!От силно развитото ми чувство за справедливост и мъст!Проклето да е всичко турско!Само злини и нещастия е донесло на моя народ!Както и онази свирепа,жестока,незнаеща милост религия-исляма!Най-долната,най-несправедливата,най-нетолерантната,най-мръсната религия!Религия на омразата,на насилието,на незачитане на другите.Добре,че бяха русите,за да ни избавят от това непоносимо зло-исляма!Проклет да е аллах и неговия тъпоумен пророк-мохамед!Проклето да е всичко мюсюлманско!Защото то не носи нищо хубаво,а само злини!Проклет да е исляма-религията на тероризма!Смърт за всички,които вярват в свинята аллах!!!

  1. Споко бе гневен, ще пукнеш от злоба, прочети мотото на събитието, ама то тези писания не са за тъпи примати като тебе с турски фамилии, сари значи жълт, не си сбъркал, сариев е подходяща фамилия за дрисльовци …

   1. Сигурно и дядо ти е палил там, та си толкова смел …
    Иначе фактите са си факти и кой как ги оценява, зависи от коя страна на запаления огън е бил …
    Или и ти ще говриш за присъствие по онова време

  2. Тъпоъгълник…
   Юдей, християни и мюсюлмани се кланят на един и същи бог.
   Аллах на арабски се превежда като Господ (бог) български.
   Наричайки Го свиня, обиждаш собствения си бог!
   От свиня си се родил, свиня те е отгледала, свиня ще си умреш…

 2. УЖАС Е БИЛО ПО ТАЗИ ЗЕМЯ.С КРЪВ Е ПЛАЩАНО ОТ ДЕДИТЕ,А СЕГА Я ПРОДАВАТ И РАЗДАВАТ С ЛЕКА РЪКА ЗА СРЕБЪРНИЦИ И ГРОШОВЕ ОТ НАСЛЕДНИЦИ НА ЧУЖДЕНЦИ.КАТО ПИПНАТ ПАРАТА ПЪРВОМ СЕ НАМЕСТВАТ В МЕРЦЕДЕС НА СТАРО И СИ ВЗЕМАТ АЙФОН…….

 3. Не е вярно, те циганите, турците и чифутите никога не са клали български жени, деца и старци. Те са толкова, мил и миролюбив народ, че като ги видя ми иде да ги погаля по милата главица.
  Жалко, че когато си връщаме териториите българските войски не са действали както турци, гърци и румънци. Сега ни един боклук нямаше да имаме в Родината си.

  1. За да разбереш какво са направили българските войски и прикрепените към тях главорези на ВМРО трябва да прочетеш историята на съседните държави, за да видиш,че всико друго бледнее пред вашата кръвожадност, наглост и диващина. Трябва да посетиш паметниците на другите страни от Балканската, Първата и Втората световна война за да видиш колко невинна кръв сте пролели. Ето защо на Запад тогава се пише :“Ако някъде видиш кръв огледай се на близо неменуемо ще видиш българия я с кървав нож я с димящ револвер в ръка“. Вие сте най-дивото и безпощадно племе на земното кълбо , което е готово да продаде и майка си за да живее добре(правите го в момента). Във вас и след от чест, достойнство, човещина и благородство няма. Ето защо Всевишният ви отреди да изчезнете от лицето на земята и да се циганеете. Нито един друг народ няма вашата съдба и участ. А това показва, че сте недъгави в управлението на държава. Све някой трябва да ви управлява и да ви прави деца на които да се радвате като собственни. 520 години ви опазихме, хрантутихме, дадохме ви свобода, имоти, богадства, добитък, семейство и много челяд а вие ни забихте ножа в гърба. Както го направихте и на руснаците де. Нехранимайковци, чеда на к*рви заченати неизвестно къде и неизвестно от кого.

 4. Забравих да добавя гърци, румънци и сърби (избиват 1200 семейства в Македония, другите ги помакедончват, ако мога така да се изразя).
  Нека им се върне!

 5. А какво е станало с мирното турско население на Плевен? Ами на Ловеч? Габрово? Казанлък? Видин? София? Силистра? Варна? Добрич(Хаджиоглу Пазарджик)?, Шумен? Търговище (Ески Джума)? Благоевград(Джума и Баля) и много други. 500.000 ибити, 1.500.000 прогонени. Само турците ли са палили и избивали? Я прочетете Записките на унгарския историк Константин Иречек, през 1881 година пише :“Покрай пътищата и по горите беше пълно с белите кости на избитите турци-жени,мъже и деца“.. Това което тук се опитвате да втълпите е просташко и за да си очистите съвестта пред погрома над Мюслюманите през 1877-78.А къде останаха хилядите жители на градове и села ? Знаете ли,че първото политическо убийство в историята на булгаристан е заради турски имот в София? Това са бледи остатъци от историята за да се оправдае геноцидът над турците от 140 г. Кръдецът вика „дръжте крадеца“. Много глупаво и гадно е. Когато ти убиваш е героизъм , а когато отсрещният започне да стреля и убива е геноцид. А кой защо и къде е срелял с пушка, да тази която ги е предала? Простаци, плитки идиоти.

  1. Ima Starozaveten zakon- zab za zab I oko za oko, ta sme ,klali turci kakto te ni klaha’ – Iisus ni dade nov Zavet – POKAIANIE, PROSHTENIE I POPRAVLENIE ! Da, ama Vie zhiveete po Vehtiot Zavet ?! Zatui prvo si kazhi tvoite krivici, pa nie nashte ?! Taa statia e za pogubeni nevinni dushi ,, samo za tui det sa bulgari . Dai referencii , dai sobitia, dai imena za pogrom na bulgari nad turci – 1877-78 godina e voenno vreme – povecheto bastisani miusulmani sa delo na ruskite voiski I bulgarski haiduti, kakto i lichno otmashtenie ! Koito miusulmanin e bil miren I si e sedial u doma, ta zatui Vi ima I dnes mezhdu nas.

 6. TI KADE SI 4UL I VIDJAL Z,,MIRNO TURSKO NASELENIE,,PO VREME NA ROBSTVOTO BE ENI4ARINO?!,,MA4ENITZI,, SA VSI4KI BALGARI,KOITO SA PLASHTALI I VSI4KI DA NATZI NA ZVEROVETE!A NE TAKIVA,KATO TEBE!

 7. Точно тук не трябваше да влизат турците!Вместо да се засрамят и наведат глави за почест на невинно загиналото наше население-тия изроди се включват да пишат!?Абе миризливи поганци-вместо да се срамувате,че сте долни турци и малоумни мюсюлмани-те тръгнали да отклоняват вниманието!?За какъв геноцид над турците говориш бе,ислямска свиня?Нещо си се побъркала в пясната си кочина.Геноцид над БЪЛГАРИ осъществен от турци-факт!Геноцид над арменци,осъществен от същите боклуци-турците-1 500 00 души!!!Какво е това страшилище?Ако питаш гърците и кипърския народ-също ще потвърдят,че турците са главорези и пълни л.а.й.н.а.р.и!“520 години ви опазихме!?!?!?“-От кого си ме опазил бе дрисльо?Как ме пазеше?Като ни посичаше с ятагана?Като изнасилвахте всички жени и девойки?Като ни заграби земята и се настани насилствено на моя територия!?Като превърна църквите в джамии?За да влизат в тях свинете,да падат на килимчета и да вият като освирепяли животни!Кого си хрантутил,бе твойта мама турска?Насила ли ме „хрантути“?Някой да ви е канил в БЪЛГАРСКИТЕ земи да ме „хрантутите“?“Дадохме ви свобода,имоти,богатства,добитък,семейство и челяд!?!?“Абе ,еѝ вонящ мюсюлманин!Май нещо си объркал понятията!Вие ми отнехте свободата!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Пет века робство-свобода ли наричаш?Да Е.Б.А мама ти турска!!!!Каква челяд си ми дал бе-изрод ислямски?Ти да си чувал за „кръвния данък“?Или трябва да ти го припомня?Това беше най-страшното нещо,което изродската религия-исляма сътвори!!!!Богатства,имоти,добитък…всичко това го имахме,до идването на анадолските мангали.След това те ни го отнеха!турчинът краде,убива,изнасилва….Той не дарява нищо!!!И какво правиш по моите земи-анадолска противна свиня вече близо 700 години?Как въобще дойде?Или и тука ще излъжеш,че сме ви „поканили“!?Да Е.Б.А майката на всички турци и мюсюлмани!!!!Ходете при вашия аллах!Той урод ви очаква!!!

 8. Какво си тръгнал да спориш с турчин?Едва ли ще те разбере.Ако беше човек-да,ама той не е.Вместо да е благодарен,че толкова години след Освобождението нито един нашенец не е скочил на турчин заради петте века робство-той иска едва ли не да сме му благодарни за масовите кланета!?Е,това не го разбирам.Да на руснаците обърнахме гръб,което е непростимо.Но това е политика.Иначе две трети от Българите са убедени русофили.Виж туркофили тук няма.Няма и как да има.Винаги сме били в конфронтация с бившите ни поробители.Но те първи започнаха.Или въпросния турчин и това ще отрече!?Някакво обяснение за първоначалните масови убийства над Българи?Иначе от нас Българите по-толерантен народ няма.След всички неоспорими гадости ние оставихме „от благодарност“потомците на башибозука свободно да си живеят сред нас.Дори ги приехме като равни.Никакви насилия и репресии.Дори,когато на тия мишоци им смениха имената никой от обикновените хора не прие това.Станишев дори им се извини.А главорезите извиниха ли се?Те има за много повече неща да се извиняват.Иначе турците напълно доброволно си смениха имената с християнски.един вид-„стига сме били прости азиатци-да станем европейци“!Обидно е да носиш турско-арабско име.Звучи много грозно.Иначе тоя плъх-„мъченик“си заслужава боя!При това направо трепането.Аз не бих спорил с турски простак,защото не си струва.Ако е пред мене-директно му скачам на бой.И няма да гледам къде удрям.В слепоочието,в уязвимите места.Направо го убивам!Само като си помисля за написаното от този тъпак!Нищо не може да ме спре!Той направо се гаври с Българската история!И след такива думи аз не говоря!Удрям, с цел да го ликвидирам.Бихме ги до сега само на Балканската война-1912г.У нас има колкото щеш турци и никой не ги е притеснил.Никой не е мислил да ги трепе,въпреки жестокото историческо минало.Но неа войната-като на война!Там ги тепахме.Ако се надигнат тия мишоци сега за нещо-пак ще ги трепем.Анадолския шопар-ердо въобще няма да ги спаси.Аз съм навит на“мъченика“,“солотюрка“дибиормански“.И то не защото съм насилник.Просто тия плъхове ме принуждават.Я ми се покажи само да те видя!

 9. Ние сме на всеки километър, от тук до края на света….Ххахахахахаа

 10. На такива малоумници като тоя распуТКин толкова им и трябва-малка провокация и вече са опасали пищовите и размахали байряците! Е, разбираемо е-ракията калпава и не достига,ганка до него с мустачета,политиците калпави и продажни ,дьржавата най мизерната на европата,идиота от Правец го няма да им поддьржа самочувствието,че са най великите и най умните и естествено най лесничего отдушник са турците!И най безопасно е на компютьра!Иначе пред жив турчин всичко може да се очаква,всякакьв сакатльк-може пишлето да ти кльцне,да ти хврькне главичката празна барабар с кирливата гугла…Така ли бе кретен прост?!?!

 11. E TOI,,IDIOTA OT PRAVETZ,,VI DADE PRIVILEGIITE OSHTE PRI SOTZIALIZMA I PRAVOTO DA ZIVEETE KADETO ISKATE!PAK SEGO GO PLJUVATE!ABE,,TURSKA BLAGODARNOST,,!STARITE
  XORA ZA TOVA KAZVAT,,PODAI MU PRAST-TOI TI OTXAPVA RAKATA,,!AKO NE BESHE TOLERANT
  NOSTA NA BALGARSKATA DARZAVA I NAROD,SEGA I IMETO SI,DA NE MOZESH DA NAPISHESH!

 12. Deliormanski, боклук мръсен. Малоумен и кретен е баща ти защото е направил тъпо копеле като тебе. Като не ти харесва тука марш в Турция мангал турчеещ се. Грешката на българските политици е, че години наред толерира и хрантути такива грешки на природата като тебе.

 13. Жив турчин просто няма шанс с мене!!!Не 100%,а 1 000 000 % !!!Просто омразата ми към насилниците е толкова,ама толкова огромна,че…..Още повече,че башибозуците вече толкова години не са си платили!Само като си помисля за Батак и ще бие,докато мюсюлманина мърда!Че и нататък!А те са ни клали не само при Батак!За Ъглен сега научавам.И отново ми кипва кръвта!!!и отново турците без да са изслушали цялата история скачат като един-„Не е вярно!!!“За тях нито едно тяхно варварство не е вярно!Нещо повече-обръщат нещата и обвиняват нас!!!Ето-този боклук ни бил „хрантутил“!?Сигурно същия миризлив мангал ще каже,че турците са плащали данъци на БЪЛГАРИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!А оня другия изрод-солотюрк-иска обещетение,че две години мюсюлманските мангали били работили в КЕЧа/строителни войски/!?!?!?А за „кръвния данък“-миризлив турчин-цяла вечност не можете да ми се изплатите!!!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.