Почина големият български художник Никола Манев

Именитият български художник Никола Манев е починал в Париж, където живееше, съобщиха от семейството му, предаде БНР.

В четвъртък 77-годишният художник e получил мозъчен инсулт. Той не се почувствал добре и тръгнал без придружител към болницата, но на входа на лечебното заведение припаднал пред лекарите, поясни синът му Александър. По думите му смъртта е настъпила в 22,15 ч. (бълг. време).

Семейството му съобщи, че Никола Манев ще бъде погребан в България.

Манев има зад гърба си над 137 самостоятелни изложби в цял свят и множество групови изложби и биеналета. Над 3000 негови творби са притежание на държавни и частни колекции и музеи в над 30 страни по света.

Роден е в Пазарджик, отрасъл в Чирпан, завършва художествената гимназия в София, а през 1962 г. е приет във френската Академия по изящни изкуства, където завършва „живопис“ в класа на проф. Морис Брианшон.

Тогава се установява в Париж, в ателие в Ил Сен Луи, но през целия си живот обикаля света и трупа впечатления за своите платна.

"В България получавам по живопис - Слаб 2, в Париж - златен медал! Няма истина, всичко е субективно! Но едното може да те отчае, другото - да ти даде криле! Това е истината. Друга истина няма!", казваше художникът.

На 28 август творецът трябваше да навърши 78 години.

Коментари

Задължително поле