Почина първият президент на Словакия Михал Ковач

Михал Ковач

Първият президент на Словашката република Михал Ковач (1993-1998) почина на 86-годишна възраст в Братислава.

"Причината за смъртта е спиране на сърцето", съобщи националното радио, предаде "Дарик".

"Михал Ковач, който ще остане в историята като първият президент на Словакия, боледуваше от дълго време от болестта на Паркинсон. Той почина на 87-годишна възраст", уточни радиото.

В петък бившият президент беше приет в отделението за интензивна терапия на МВР-болницата в Братислава. Неговото състояние беше тежко. Лекарите го поставиха в състояние на изкуствена кома и включиха на изкуствено дишане.

Михал Ковач е роден на 5 август 1930 г. в Източна Словакия, която тогава е част от Чехословакия. След "кадифената" революция от 1989 г. той беше назначен за министър на финансите на Словакия, а от юни 1992 г. за председател на федералния парламент на Чехословакия.

Половин година по-късно след като двете страни - Чехия и Словакия - решиха да се разделят по мирен начин и да станат две отделни суверенни републики, Ковач беше избран за словашки президент.

Премиерът на Словакия Роберт Фицо изрази своите съболезнования към близките му и припомни, че той е поддържал лични и професионални отношения с него.

По повод кончината му президентът на Словакия Андрей Киска припомни, че Ковач е бил начело на страната в сложно време, белязано от сблъсъци с тогавашния авторитарен премиер на страната Владимир Мечиар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа