Почистиха предсрочно коритото на Въча в Кричим

Ден по-рано от предвидения срок приключиха дейностите по почистване коритото на река Въча в регулацията на град Кричим, съобщи кметът Атанас Калчев. Той уточни, че МОСВ, Басейнова дирекция "Източнобеломорски район" и "НЕК" ЕАД са предупредени за новия срок за приключване на работата и че веде е възстановено нормалното водоподаване и отводняване на руслото на река Въча.

Педи дни бе силно намалял водният отток в коритото на река Въча, което предизвика недоволство сред гражданите на Кричим. Тогава кметът обясни, че е създал организация за разчистване коритото на реката в регулацията на града от храстовидна растителност, която на места преминава в дървесна и разстилане на новообразуваните наноси в самото корито.

„По мое искане бе изменен графикът на работа на трите ВЕЦ-а - "Въча 1" , "Въча 2" и "Кричим" за периода от 18 до 22 септември включително във времения диапазон от 08.30. до 17.30 часа, като бе подсигурен един1 час авариен коридор при евентуално належащо изпускане на водни количества.

Предприел съм тези действия в изпълнение на разпоредбите на Закона за водите, съгласно които кметът на общината ежегодно със заповед определя участъците от реката в регулация, които имат нужда от прочистване като част от дейностите за постоянна и превантивна защита от евентуални наводнения. Няма да се поддам на натиск за прекратяване на дейностите от страна на разни природозащитни организации и местни псевдообщественици.

Аз обичам България, обичам природата и ценя нейните ресурси. Редовен член съм на местното рибарско сдружение и подпомагам борбата му срещу бракониерството и безцелното унищожаване на рибата, но съм и кмет и имам задължения като такъв. Спирането на водния отток в определения часови диапазон в рамките на пет дни, няма да повлияе на нивото на подпочвените води в новите и по-дълбоки тръбни кладенци на ВиК Пловдив за питейна вода”, декларира кметът на Община Кричим Атанас Калчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България