Почитаме жертвите на катастрофи утре

Утре, 20 неомври, е Световният ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. По този повод от 10.45 ч. ще се проведе специална църковна служба в храм-паметника "Александър Невски", в София.

Във всички храмове в България ще се прочетат заупокойни молитви за душите на загиналите 593 души само от януари до октомври т.г. и молитви за здраве и бързо възстановяване на 7942 души, ранени при катастрофи, информира Канал 3.

От Националния съвет на религиозните общности в България отбелязват в специално обръщение, че "виновни сме всички ние, бащи и майки, братя и сестри, цялото ни общество, защото не успяваме да възпитаме децата си да бъдат отговорни на пътя, да пазят себе си и околните."

В обръщение по повод възпоминанието на жертвите при катастрофи министърът на вътрешните работи в оставка и председател на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата Румяна Бъчварова посочва, че голяма част от нещастията по пътищата са предсказуеми и предотвратими, стига да не забравяме, че безопасността на движението е споделена отговорност и толерантност на пътя.

В обръщението си министър Бъчварова призовава водачите да избират разумната скорост за движение, да не шофират под въздействие на алкохол или упойващи вещества, да използват предпазните колани и каски, а пешеходците - да бъдат отговорни. Бъчварова апелира с обединени усилия да наложим нова култура в пътното движение, основана на знания, умения и уважение между хората.

Тъжната рамносметка за изминалите 24 часа сочи, че при катастрофи по пътищата са загинали 5-ма души, 26 са ранени, а 4-ма са с опасност за живота при станалите 21 произшествия. От началото на месеца на територията на цялата страна са станали 348 катастрофи, при които са загинали 38 души, ранени са 432, а 20 са с опасност за живота. От началото на годината в страната са загинали 633 души, а 8378 са ранени при 6646 пътни произшествия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България