Почнаха проверки за продажба на кучешко месо

Организационният комитет на зимните игри започна проверка за продажба на кучешко место покрай спортните обекти. Информацията бе тиражирана от местните медии. Само в провинция Канвондо, където се провежда олимпийската надпревара, кучешките ферми са около 200.

„Да, там се произвеждат деликатеси, а провинцията е само на няколко километра от олимпийското село - заяви Сон Пек Ю, член на огркомитета. - Проверяваме информацията, но до момента нямаме потвърждение, че това реално се случва. В днешни времена все повече корейци отглеждат кучета за домашни любимци и традицията да се яде тяхното месо постепенно умира.“

Ежегодно обаче в Република Корея се убиват около два милиона кучета за месо.

Същевременно заразените с норовирус на игрите са вече 275. Сред заболелите са и двама спортисти от Швейцария, състезаващи се във фрийстайла. Според домакините над 200 от тях са оздравели, а около 50 са още под карантина. Преди това 1200 сътрудници по организацията бяха отзовани заради избухналата зараза и заменени от 900 войници, ангажирани с охраната.

Въпреки това от МОК дадоха на домакините много добра оценка за организацията на игрите.

А двукратният олимпийски шампион Юдзуру Ханю (Япония) постави следващата си цел – да изпълни четворен аксел. Този скок се смята за най-сложния във фигурното пързаляне и засега никой не го е включвал в програмата си на игрите. За да го изпълни състезателят трябва да направи 4 и половина завъртания във въздуха. Азиатецът стана първият фигурист от 1952 г., който печели злато в този спорт в две поредни олимпиади.

Коментари

Задължително поле