На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Пощаджия присвоил 190 000 лева от съселяни, лъжел, че слага парите на влог

Служител в пощенска станция в с. Горно Дряново отива на съд за присвояване на 190 хиляди лева, след като Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт заради измами.

Обвиняемият И. Манчев от 1979 г. работил като служител-гише в пощенска станция в с. Горно Дряново в „Български пощи“ ЕАД и успял да отмъкне крупната сума от съселяни като ги лъжел, че ще слага парите им в банкови сметки на тяхно име. Измамата лъснала в централата на банката започнали да валят оплаквания от ужилени.

До м. август 2012 г. Манчев изпълнявал задълженията на служител гише пощенски раздавач в „Български пощи“ ЕАД постоянно и срещу заплащане.

На основание сключен договор между “Български пощи” АД и “Българска пощенска банка” АД от 1997 г. Манчев извършвал и работа, свързана с пазене и управление на чуждо имущество, в това число като отговорник на автоматизирано работно място за обслужване на клиенти на банката – клон с. Горно Дряново, общ. Гърмен. Той сключвал договори с физически лица за спестовен влог и депозити, изпращал пари в брой, както и други банкови дейности.

През 2011 г. се прекратила дейността на служителите на Български пощи в пощенските станции по осъществяването на банкова дейност от името на „Юробанк и Еф Джи България“ АД. В тази връзка се преустановило предоставянето на всякакви банкови услуги на настоящи и потенциални клиенти на банката, което се отнасяло и до автоматизираното работно място в пощенската станция в с. Горно Дряново. Били оформени и приключени касовите и безкасови дневници, от обвиняемия били предадени печатите на банката, компютърната система и броячна машина.

Въпреки настъпилите промени, обвиняемият Манчев не направил нищо да огласи това обстоятелство. Клиенти на банката в селото продължили да се обръщат към него за откриване на влогове и вноски. При отбелязвания в спестовните книжки и издаването на документи, той се представял като служител на банката. Въпреки че печатът на „Юробанк и Еф Джи България“ АД му бил взет, той поставял на банковите документи печат с логото на пощенската станция, като хората не обръщали внимание на тази подробност. По този начин Манчев причинил на клиентите на банката имотна вреда в размер на 26 595,15 лв.

През 2012 г. в банката започнали да постъпват оплаквания от нейни клиенти от с. Горно Дряново. Към март 2013 г. постъпилите жалби станали 64 броя, като хората заявявали липсващи парични суми от сметките им в „Юробанк и Еф Джи България“ АД.

В тази връзка била назначена проверка на документите по депозитната и влогова дейност на пощенска станция – с. Горно Дряново. Било установено, че вследствие на извършвани различни нарушения, обвиняемият И. Манчев е присвоил общо 190 055.13 лв. от сметките на 59 клиенти на банката. Тази обща сума е била отклонена от сметките им за периода от 23.10.2000 г. до 09.06.2011 г. Обвиняемият извършвал различни неправомерни действия по срочни депозити и по влогови сметки на клиентите на банката, които обслужвал през този период. Той се разпореждал със средствата по сметките на вложителите (включително и тяхното закриване) без тяхно знание и съгласие. Извършвал е и тегления на средства от депозитите на клиентите, като съставял неистински частни документи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.