Горещини в Австралия взеха жертви

„Галъп“: Българите не приемат домашното насилие, както и „третия пол“

Ники Хейли: Русия подкопава международните усилия срещу употребата на химически оръжия

„Славия“ взема 1, 5 млн. евро за младежки национал

Задържаха непълнолетен дилър на наркотици в София

Електронни реклами заменят предизборните плакати в Русия заради студа

Вехтории подпалили къща на изгоряла в пожар жена

Обновяват улици и паркове в Шумен за 7,2 млн.лв.

Лом и Пантелей от Сърбия искат 1,8 млн. евро от Европа

България участва в международна операция срещу мащабна група за измами с криптовалута

Искат по-висока присъда за убиеца с резачката от Шумен Прокурор от Апелативна прокуратура-Варна не подкрепя

Голямото дерби Аякс – Фейенорд и два сблъсъка за титли в UFC са акцентите през уикенда по спортните канали на Мтел

20 украински моряци протестираха за заплатите си Корабът "Амсел" е арестуван във Варна за дългове към банка и фирми

400 млади лекари положиха Хипократова клетва (СНИМКИ)

3 години условно за студент убил търновец без причина Любомир Дерменджиев ще плаща 100 000 лева кръвнина на майката на жертвата

Пощаджия присвоил 190 000 лева от съселяни, лъжел, че слага парите на влог

Служител в пощенска станция в с. Горно Дряново отива на съд за присвояване на 190 хиляди лева, след като Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт заради измами.

Обвиняемият И. Манчев от 1979 г. работил като служител-гише в пощенска станция в с. Горно Дряново в „Български пощи“ ЕАД и успял да отмъкне крупната сума от съселяни като ги лъжел, че ще слага парите им в банкови сметки на тяхно име. Измамата лъснала в централата на банката започнали да валят оплаквания от ужилени.

До м. август 2012 г. Манчев изпълнявал задълженията на служител гише пощенски раздавач в „Български пощи“ ЕАД постоянно и срещу заплащане.

На основание сключен договор между „Български пощи“ АД и „Българска пощенска банка“ АД от 1997 г. Манчев извършвал и работа, свързана с пазене и управление на чуждо имущество, в това число като отговорник на автоматизирано работно място за обслужване на клиенти на банката – клон с. Горно Дряново, общ. Гърмен. Той сключвал договори с физически лица за спестовен влог и депозити, изпращал пари в брой, както и други банкови дейности.

През 2011 г. се прекратила дейността на служителите на Български пощи в пощенските станции по осъществяването на банкова дейност от името на „Юробанк и Еф Джи България“ АД. В тази връзка се преустановило предоставянето на всякакви банкови услуги на настоящи и потенциални клиенти на банката, което се отнасяло и до автоматизираното работно място в пощенската станция в с. Горно Дряново. Били оформени и приключени касовите и безкасови дневници, от обвиняемия били предадени печатите на банката, компютърната система и броячна машина.

Въпреки настъпилите промени, обвиняемият Манчев не направил нищо да огласи това обстоятелство. Клиенти на банката в селото продължили да се обръщат към него за откриване на влогове и вноски. При отбелязвания в спестовните книжки и издаването на документи, той се представял като служител на банката. Въпреки че печатът на „Юробанк и Еф Джи България“ АД му бил взет, той поставял на банковите документи печат с логото на пощенската станция, като хората не обръщали внимание на тази подробност. По този начин Манчев причинил на клиентите на банката имотна вреда в размер на 26 595,15 лв.

През 2012 г. в банката започнали да постъпват оплаквания от нейни клиенти от с. Горно Дряново. Към март 2013 г. постъпилите жалби станали 64 броя, като хората заявявали липсващи парични суми от сметките им в „Юробанк и Еф Джи България“ АД.

В тази връзка била назначена проверка на документите по депозитната и влогова дейност на пощенска станция – с. Горно Дряново. Било установено, че вследствие на извършвани различни нарушения, обвиняемият И. Манчев е присвоил общо 190 055.13 лв. от сметките на 59 клиенти на банката. Тази обща сума е била отклонена от сметките им за периода от 23.10.2000 г. до 09.06.2011 г. Обвиняемият извършвал различни неправомерни действия по срочни депозити и по влогови сметки на клиентите на банката, които обслужвал през този период. Той се разпореждал със средствата по сметките на вложителите (включително и тяхното закриване) без тяхно знание и съгласие. Извършвал е и тегления на средства от депозитите на клиентите, като съставял неистински частни документи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.