Появи се Ябълковият човек

Николай Милчев

Странните персонажи изобилстват в българската литература: трагични и свръхгероични образи, чешити и фантастични силуети. За първи път обаче читателят ще се влюби в подобни чудаци: героите на „Ябълковият човек” (изд. „Симолини 94”, 2019) – новата книга с разкази на поета Николай Милчев. Уж прозаически оформени текстове, но всъщност стил, бит и дихание на поетичен аз-говорител. Около това мнение се обединиха анализаторите, които споделиха своите лични прочити на сборника по време на премиерата, събрала в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” повече от 200 колеги на автора и почитатели на творчеството му.

Сборникът съдържа съвсем нови 31 заглавия, издържани в трудния жанр на късия разказ, които напълно припокриват тезата на Дончо Цончев, изразена в неговата книга „За майсторството на разказвача”: „Интригата в един къс разказ може да бъде огромна. Там може да се огледа една цяла, впечатляваща, страшна съдба”.

Премиерата на 24 февруари се водеше от литературния анализатор Цветана Милчева, която говори за чудаците, избрали неспецифичен начин да живеят: „Няма как да не кажа, че свързвам Ябълковия човек с Дървото на познанието... Пътуването в Ябълковия свят е изпитание. Не търсете местоположението му, Ябълковият човек е изпитание на духа”.

Литературният критик Магдалена Абаджиева акцентира на психо-емоционалните щрихи, с които Ябълковият човек ни става симпатичен. Тя анализира отделни разкази като „Селската Венеция”, „Фотото”, „Дървеното човече”: „Сюжетите преливат един в друг, героите се появяват от един в друг сюжет, но едно момче пораства през цялото време – с роднините, приятелствата, влюбванията, рисунките и мечтанията. Това е книга за порастването на метафората, чрез която може да се възприема животът. Книгата не предполага финал”.

„Вълнувам се много, притеснен съм от огромния интерес. Останал сам през това лято, аз не прописах, а прокапах с тези първи разкази... Толкова исках тази книга да бъде цветна, музикална, интересна, че тя стана книга за смъртта, но за смъртта, преди живота, който предстои” – сподели Николай Милчев и изказа специална благодарност на Найден Вълчев, който му е дал професионални съвети още в началото на неговия писателски път преди 40 години.

Сред писателите, уважили премиерата, бяха Найден Вълчев, Атанас Звездинов, Здравка Евтимова, Васко Жеков, Петя Александрова, Румен Леонидов, Надежда Захариева, Юлия Дивизиева, Бойка Асиова, Бойко Ламбовски, Жени Костадинова, Аксиния Михайлова, Николай Стоянов, Светла Георгиева и др. Тук бяха и десетки музиканти, с които Н. Милчев е работил през годините.

Музикалните интермедии бяха дело на Калина Митева (цигулка) и Кристиан Калоянов (кларинет). За хармоничното възприемане на виртуалното пътуване с Ябълковия човек спомагат и илюстрациите на Здравка Брайкова-Николова.

Коментари

Задължително поле