Карантина за Великден и Гергьовден Вижте мненията на икономисти, медици, работодатели и интелектуалци за намеренията на властта

Неспасяемият българин или паметник на българското спасение Какъв да бъде мемориалът, от който всички у нас ще са доволни

Смъртните случаи от коронавируса в Европа надхвърлиха 30 000

Националният оперативен щаб: Дай Боже БЦЖ да помага (обзор)

Разединението гони вируса! Чесънът не помага, но поне държи останалите на разстояние

Държавният секретар на САЩ в разговор с Борисов: България ще е сред първите страни, с които ще бъде споделена ваксина срещу коронавируса

Чиновническо недоглеждане спря проекти за милиони Параграф 22 в Закона за извънредното положение заплашва да изпрати хиляди в бюрата по труда

Творчески съюзи искат повече пари за култура

САЩ очакват до 240 000 жертви Тръмп предупреди за “две много болезнени седмици”

Обвиниха осем от кръвната мафия Заради пандемията цигани искали 500 лева за половин литър

По-малък данък печалба при инвестиция във ферма

74 млн. лв. разплати АПИ от 13 март насам Над 50 млн. лв. предстои да бъдат преведени на фирмите

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 2 април 2020

Десета жертва на коронавируса у нас

„Лукойл“ дари 140 карти за гориво

Появи се Ябълковият човек

Николай Милчев

Странните персонажи изобилстват в българската литература: трагични и свръхгероични образи, чешити и фантастични силуети. За първи път обаче читателят ще се влюби в подобни чудаци: героите на „Ябълковият човек” (изд. „Симолини 94”, 2019) – новата книга с разкази на поета Николай Милчев. Уж прозаически оформени текстове, но всъщност стил, бит и дихание на поетичен аз-говорител. Около това мнение се обединиха анализаторите, които споделиха своите лични прочити на сборника по време на премиерата, събрала в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” повече от 200 колеги на автора и почитатели на творчеството му.

Сборникът съдържа съвсем нови 31 заглавия, издържани в трудния жанр на късия разказ, които напълно припокриват тезата на Дончо Цончев, изразена в неговата книга „За майсторството на разказвача”: „Интригата в един къс разказ може да бъде огромна. Там може да се огледа една цяла, впечатляваща, страшна съдба”.

Премиерата на 24 февруари се водеше от литературния анализатор Цветана Милчева, която говори за чудаците, избрали неспецифичен начин да живеят: „Няма как да не кажа, че свързвам Ябълковия човек с Дървото на познанието… Пътуването в Ябълковия свят е изпитание. Не търсете местоположението му, Ябълковият човек е изпитание на духа”.

Литературният критик Магдалена Абаджиева акцентира на психо-емоционалните щрихи, с които Ябълковият човек ни става симпатичен. Тя анализира отделни разкази като „Селската Венеция”, „Фотото”, „Дървеното човече”: „Сюжетите преливат един в друг, героите се появяват от един в друг сюжет, но едно момче пораства през цялото време – с роднините, приятелствата, влюбванията, рисунките и мечтанията. Това е книга за порастването на метафората, чрез която може да се възприема животът. Книгата не предполага финал”.

„Вълнувам се много, притеснен съм от огромния интерес. Останал сам през това лято, аз не прописах, а прокапах с тези първи разкази… Толкова исках тази книга да бъде цветна, музикална, интересна, че тя стана книга за смъртта, но за смъртта, преди живота, който предстои” – сподели Николай Милчев и изказа специална благодарност на Найден Вълчев, който му е дал професионални съвети още в началото на неговия писателски път преди 40 години.

Сред писателите, уважили премиерата, бяха Найден Вълчев, Атанас Звездинов, Здравка Евтимова, Васко Жеков, Петя Александрова, Румен Леонидов, Надежда Захариева, Юлия Дивизиева, Бойка Асиова, Бойко Ламбовски, Жени Костадинова, Аксиния Михайлова, Николай Стоянов, Светла Георгиева и др. Тук бяха и десетки музиканти, с които Н. Милчев е работил през годините.

Музикалните интермедии бяха дело на Калина Митева (цигулка) и Кристиан Калоянов (кларинет). За хармоничното възприемане на виртуалното пътуване с Ябълковия човек спомагат и илюстрациите на Здравка Брайкова-Николова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.