По-високи данъци и такси за половин България

Бургас и Перник с увеличен налог за покупка на имот

В Пловдив поскъпва паркирането, във Враца детската градина

По-високи общински данъци, такси, наеми и услуги оскъпяват живота в половин България през 2017 година, показва проверка на “Труд”. От топ 5 на големите градове Пловдив планира да вдигне цените на услуги и наеми, като окончателното решение за това ще вземе местният парламент на 19 януари. Жителите ще бъдат най-масово засегнати от увеличението на таксата за паркиране в “синята зона” от 1,50 на 2 лева на час. В Бургас увеличават данъка при покупка на имот от 2,5% от стойността на недвижимостта на 3%.

След петгодишен застой в Русе сериозно се увеличава данък сгради, след като общинарите решиха бариерата от 1,2 промила да стигне 2 промила през новата година. В Ямбол хората ще плащат повече за такса смет. Общият размер на промила за услугата за жилищни имоти в Ямбол ще бъде 3,43, а за нежилищните имоти - 5,23, което е увеличение съответно с 0,97 и 1,19 промила. Това беше прието на сесия на общинския съвет.

Да се повиши с 0,5% данъкът за възмездно придобиване на имущество в община Перник предвижда изменение на Наредбата за местни данъци и такси, което влезе в сила от 1 януари 2017 г. Досега перничани плащаха по 2% от оценката на имуществото при сключване на сделката.

Шоково увеличение с 58% на данък сгради и с 15% на такса смет предвижда и местната управа на Кърджали. От кметството обясниха, че повишението е заради заложените параметри в плана за финансовото оздравяване на общината за периода 2016-2019 г.

Във Враца данъци не се вдигат, но за сметка на това общинският съвет гласува увеличение на таксите в ясли и детски градини. Родителите ще плащат и нов месечен налог от 5 лв., както и по-висока такса за храна.

В Благоевград сериозно се увеличават налозите за най-масовите автомобили, както и данъчните ставки на жилищата.

 

В София и Варна - без промяна

Намаление на цени на услуги в Добрич

За поредна година местните данъци и такси в София няма да се вдигат, стана ясно от разчетите на кмета Йорданка Фандъкова. Бюджетът на столицата за 2017-а е 1,2 млрд. лв. и според изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) София е единственият град в България, който изцяло е успял да излезе от финансовата криза. И животът в морската столица Варна също няма да поскъпва, тъй като кметът Иван Портних не предвижда увеличение на основните налози в града при заложена рекордна макроикономическа рамка от 260 млн. лева през 2017 г.

Кметът на Добрич Йордан Йорданов и екипът му пък обмислят намаляване на такса смет. Досега за жилищни и вилни имоти таксата за битови отпадъци бе в размер на 3,5 промила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари