По-високи заплати в МВР предлагат от ГЕРБ

Да бъдат заделени пари за увеличение на заплатите в МВР, предлагат от ГЕРБ-СДС.

Запазват ниския ДДС за ресторанти

Компенсации за скъпия ток

Да бъдат заделени 181 млн. лв. за увеличение на заплатите в МВР, предлагат депутати от ГЕРБ-СДС с промени, внесени между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Хората в системата на МВР са най-уязвими от инфлационния натиск държавни служители, защото и по закон и практически нямат възможност за странична заетост, гласят мотивите на депутатите.

Намалената ставка на ДДС от 9% за виното и бирата в ресторантите да остане в сила до края на годината, предлагат още от ГЕРБ-СДС. Предложението на Министерски съвет е намалената ставка да бъде в сила до 1 юли, при положение, че и в настоящия бюджет е предвидено да действа до края на годината.

С актуализацията на бюджета да бъде гласуван и механизъм за компенсации за бизнеса заради скъпия ток, предлагат от ГЕРБ-СДС. Идеята е фирмите да получават 80% от разликата между цената на тока на борсата на сегмента “ден напред” и базова цена от 150 лв./MWh.

Да се увеличи субсидията за градския транспорт на Столична община със 143 млн. лв., искат още от ГЕРБ-СДС. А за подкрепа на земеделските стопани предлагат да бъдат дадени допълнително 350 млн. лв.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България