Финансират със 109 млн. евро 74 проекта по ИНТЕРРЕГ Румъния-България Разработките са свързани с околната среда, превенция на риска и свързаността на регионите

Детето-чудо от „Гласът на България“ е самоук талант Едва двегодишен Иван Стоянов безпогрешно разпознавал изпълнителя от телевизора

Кралев и Фандъкова откриха Европейски спортен форум Голямата скиорка Яница Костелич участва в събитието като държавен секретар по спорта на Хърватия

Велико Търново посреща местните власти от цял свят Големият форум е в рамките на Българското председателство на ЕС

Две катастрофи и усукани ТИР-ве в Търговище заради обилния снеговалеж

Язовир “Студен кладенец” е започнал да прелива

Във Франция ще се произвеждат новите сини британски паспорти след Брекзит

Тасмания – от земя на заточеници до туристически хит

Вдигат заплатите в “Пирогов” с около 20% Синдикати и ръководство подписаха Колективния трудов договор

Адът в Хитрино оживя в съда от аудиозаписи

Две години затвор за рецидивистка с 13 присъди Наказанието е наложено след поредна кражба

Илияна Йотова: Образованието е ключ за адаптиране към променящия се пазар на труда

Конкурси за директори на предприятия обяви кметството в Търговище

Условна присъда за подпалвач на кола за 10 900 лева Извършителят отмъстил на собственика на возилото за измами

Линдзи Фонсека научила руски

По-високи пенсии и повече пари за отглеждане на дете са заложени в бюджета за 2018

Клавдия Ганчева

С 902 млн. лв. повече приходи са планирани за догодина в бюджета на Държавното обществено осигуряване, информира народният представител инж. Клавдия Ганчева, която е член на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика. Това се дължи на увеличения брой осигурените лица, на повишената с 1 процент осигурителна вноска и на ръста на средния осигурителен доход, обясни народният представител. Предвижда се административно увеличение на минималните осигурителни доходи по икономически дейности и основни групи професии с 3.9 процента, идентично на предвидения ръст на Брутния вътрешен продукт.

Планираният ръст на разходите по бюджета на държавното осигуряване е 691.8 млн лв. Благодарение предприетите мерки от правителството на премиера Борисов, се установява трайна тенденция за намаляване дефицита на системата. Това са реални резултати от борбата със „сивата“ икономика, като се намалява трансферът от държавната хазна към бюджета на общественото осигуряване, а все повече разходи се покриват от осигурителните вноски.

Определи се минималният осигурителен доход да бъде 510 лв., съобщи народният представител инж. Ганчева. Увеличава се също минималният осигурителен доход на земеделски стопани и тютюнопроизводители от 300 на 350 лв. Запазва се размерът на максималния осигурителен доход от 2600 лв.

Преизчисляване на пенсиите с 3.8 процента е предвидено от 1 юли, съобщи още инж. Клавдия Ганчева. От тази дата ще се повиши и минималната пенсия за стаж и възраст – на 207, 60лв. Социалната пенсия за старост пък се увеличава на 125.58 лв. Максималният размер на получаваната пенсия се запазва и така „таванът“ остава 910 лв. Средният размер на парите за един пенсионер догодина се предвижда да достигне 362.97 лв, което е с 5.5 процента повече, спрямо сега.
Увеличава се минималният дневен размер на обезщетението за безработица, като от досегашните 7.20 лв. става на 9 лева.

Догодина по-високо ще бъде и обезщетението за отглеждане на малко дете от 1 до 2-годишна възраст – от 340 лв. на 380 лв. Увеличава се също размерът на т.нар. „детски“. Месечната помощ, съгласно Закона за семейните помощи за деца, вече ще е 40 лева за семейства с едно дете, 90 лв. за семейства с две деца и 135 лв. за тридетните семейства.
Режимът за изплащане на болнични се запазва като настоящия.

С приемането на бюджета, депутатите определиха също и нов максимален размер на гарантираните вземания от 1300 лева.
Догодина се предвижда продължаване на финансирането на социалните услуги „Личен асистент“, „Социален асистент“ и „Домашен помощник“ за подобряване качеството на живот на хората с увреждания, както и на децата, нуждаещи се от постоянна грижа в ежедневието си. С оглед запазване на административния капацитет и нормалното функциониране на структурите към МТСП , в това число Агенция „Социално подпомагане“, Агенция по заетостта, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ и др, е предвидено увеличение на средствата за персонал. За заетите в сектора депутатът инж. Ганчева съобщи, че с оглед обвързване на извършваната работа с резултатите и постигане на адекватно възнаграждение, за служителите са осигурени допълнителни средства в размер на 9.4 млн лв.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Къде ги видя тези по-високи пенсии,бе Клавдия,къде,бе момиченце младо? Тези 128 лева ли са висока пенсия,или 3.8-то процента от първи юли 2018-та? А? Пак ли да даваме пример с Гърция,пак ли с Ципрас? Абе,ей хора,мизерията в България е станала огромна,демографската криза ще я изяде,не схващате ли?!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.