По-високи такси във ВУЗ-овете наесен

студенти

От новата академична учебна година по-голямата част от държавните университети ще обучават студенти срещу по-високи такси. Причината - орязването на приема в някои специалности се отразява сериозно върху бюджета на висшите училища, информира БНТ.

От Великотърновския университет казват, че едно е да обучаваш 16 000 студенти в специалност като софийски висши училища, друго е да имаш само 76 студенти в същото направление. Затова ще повишат таксите за обучение между 10 и 50 лева на семестър.

"Когато са намали много държавната поръчка, тогава ние всъщност много се затрудняваме да издържаме с наличните средства, които се полагат от министерството", обясни проф. Стоян Буров - зам. ректор на ВТУ "Св.св. Кирил и Методий". Промяната е само за новоприетите студенти, но вече среща неодобрение.

В Шуменския университет изчисляват загуби от орязания прием за над милион лева за две години. "Взехме решение, че тази година таксите няма да се коригират, тъй като това няма да ни реши проблемите чисто финансово", посочи доц. д-р Константин Константинов, заместник-ректор по учебната дейност ШУ „Епископ Константин Преславски".

В Техническия университет в София намаляване на приема почти няма. Въпреки това се предвижда увеличение на таксите средно със 7 на сто или около 30 лева за новоприетите.

"5 години имаме една и съща такса за обучение. И винаги се налага средства за лаборатории за поддръжка за допълнителни занятия и т.н. Можете да си представите сами какво струва обучението по инженерни дисциплини", каза проф. Валери Младенов - директор на Дирекция "Информация и връзки с обществеността".

В УНСС не предвиждат увеличение на таксите за обучение, нищо че приемът е намален с около 350 души.

"Ние считаме, че можем да оптимизираме разходите. И затова решихме да оставим таксите непроменени, тъй като миналата година също така успяхме да запълним 100 % държавната поръчка", обсни доц. д-р Миланка Славова - заместник-ректор по обучението в ОКС ,,бакалавър" и продължаващо обучение.

Таксите ще останат непроменени в още 10 държавни висши училища.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование