ЦИК на Русия: Владимир Путин печели 74,55% от гласовете

Зам.-шеф на ФБР работел срещу Тръмп

Цвета Караянчева: Парламентарният контрол ще повиши демократичната легитимност на Европол

Сестрата на Митко Цонев: Музиката ми дава сила

ЧСИ завели 246 000 дела срещу длъжници Събрали са 1,1 милиарда лева през 2017 г.

Христо Стоичков: Браво, армейци!

„Гласът на България“ раздели съпрузи

Късметлия спечели близо половин милиард от лотарията в САЩ

В топ 10 сме по недостиг на кадри 62% от фирмите трудно намират работници

Евродепутатът Емил Радев: Европейската комисия не ни притиска за конвенцията Не изисквала полови обучения в училищата

Пешеходецът побеждава в центъра на София Тръгват конкурсите за връзката на бул. “Витоша” с Ларгото и улица “Съборна” с Градската градина

Сенатори предупредиха Тръмп да не уволнява прокурор Робърт Мълър, оглавяващ разследването за руска намеса в изборите на САЩ

46 алпийци постъпиха в армията Изпълняват задачи при орлите

Обречените усилия на госпожа Габриел

Пилоти събират пари за онкоболни деца Дарили първо увеличение на заплатите

По-високи такси във ВУЗ-овете наесен

Снимка: Софийски университет

От новата академична учебна година по-голямата част от държавните университети ще обучават студенти срещу по-високи такси. Причината – орязването на приема в някои специалности се отразява сериозно върху бюджета на висшите училища, информира БНТ.

От Великотърновския университет казват, че едно е да обучаваш 16 000 студенти в специалност като софийски висши училища, друго е да имаш само 76 студенти в същото направление. Затова ще повишат таксите за обучение между 10 и 50 лева на семестър.

“Когато са намали много държавната поръчка, тогава ние всъщност много се затрудняваме да издържаме с наличните средства, които се полагат от министерството”, обясни проф. Стоян Буров – зам. ректор на ВТУ “Св.св. Кирил и Методий”. Промяната е само за новоприетите студенти, но вече среща неодобрение.

В Шуменския университет изчисляват загуби от орязания прием за над милион лева за две години. “Взехме решение, че тази година таксите няма да се коригират, тъй като това няма да ни реши проблемите чисто финансово”, посочи доц. д-р Константин Константинов, заместник-ректор по учебната дейност ШУ „Епископ Константин Преславски”.

В Техническия университет в София намаляване на приема почти няма. Въпреки това се предвижда увеличение на таксите средно със 7 на сто или около 30 лева за новоприетите.

“5 години имаме една и съща такса за обучение. И винаги се налага средства за лаборатории за поддръжка за допълнителни занятия и т.н. Можете да си представите сами какво струва обучението по инженерни дисциплини”, каза проф. Валери Младенов – директор на Дирекция “Информация и връзки с обществеността”.

В УНСС не предвиждат увеличение на таксите за обучение, нищо че приемът е намален с около 350 души.

“Ние считаме, че можем да оптимизираме разходите. И затова решихме да оставим таксите непроменени, тъй като миналата година също така успяхме да запълним 100 % държавната поръчка”, обсни доц. д-р Миланка Славова – заместник-ректор по обучението в ОКС ,,бакалавър” и продължаващо обучение.

Таксите ще останат непроменени в още 10 държавни висши училища.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.