Дневен хороскоп на Алена за петък, 21.02.2020

На 21 февруари 2020 да почерпят

„Интер“ взе своето в Разград и с помощта и на ВАР

Златото със 7-годишен рекорд

Спряха движението на тирове по АМ „Хемус“ при км 34, в посока Варна

Божинов започва на чисто в Италия

Google пусна новата версия на Android

Български тираджия опитал да подкупи италиански полицаи с ракия и суджук

Разследват само две къщи за гости в Еленския Балкан Собствениците ползвали 600 000 лева европари не по предназначение

Лондонската полиция: Атаката в джамията не е тероризъм

До 10 980 лв. заплата за шеф в държавна фирма Годишните бонуси ще бъдат до около 40 хил. лв.

Шефът на спортния тотализатор: Бяхме пред катастрофа заради игрите на Божков Няма да бъдем по-слаби, нито в дизайн, нито в класата на игрите, обеща Дамян Дамянов

БСП-София ще отбележи Деня на защитника на Отечеството с поднасяне на венци и цветя на два паметника

Джулиан Асанж моли Франция за политическо убежище

Фирмите ще тестват софтуера за продажби

По водоемите в Търновско са установени 1945 индивида от 19 вида водолюбиви птици Запазва се тенденцията за видово разнообразие на зимуващите птици в региона

Експерти на РИОСВ – Велико Търново, съвместно с експерти от Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и доброволци от Българско дружество за защита на птиците, участваха в 43-то Среднозимно преброяване на водолюбивите птици. Извършени са наблюдения на язовирите „Александър Стамболийски” и „Йовковци”, на реките Росица и Янтра, както и на рибарниците край свищовското село Хаджидимитрово.

По време на преброяването за всички посетени водоеми са установени общо 1945 индивида от 19 вида водолюбиви птици. По-висока численост е отчетена при видовете малък гмурец – 90 и фиш – 32, по-ниска при лиската – 142. Със сравнително характерната за региона численост са повечето от редовно зимуващите видове: голям гмурец – 41, голяма бяла чапла – 23, сива чапла – 13, ням лебед – 27, зеленоглава патица – 1185, зимно бърне – 9, голям корморан – 185, голям горски водобегач – 7.

Наблюденията през последните години сочат, че тенденцията за видово разнообразие на зимуващите птици в региона се запазва. Данните за 2018 г. са за общо 1172 екземпляра от 17 вида водолюбиви птици, за 2016 г. – 5050 индивида от 18 вида.

Преброяванията показват, че през последното десетилетие значимостта на язовир „Йовковци“ за зимуващите птици нараства. Интересна тенденция е, че язовирът приютява по-голямо видово разнообразие и повече редки и застрашени видове в сравнение с другия голям язовир „Александър Стамболийски“. В яз. „Йовковци“ са отчетени видовете бял ангъч – 16 екземпляра, белоока потапница – 1, сива патица – 10. Любопитен факт е, че за първи път в яз. „Александър Стамболийски“ са наблюдавани шилоопашата патица и воден кос, а над рибарниците край с. Хаджидимитрово – ято от 150 големи белочели гъски.

По време на преброяването не са открити мъртви или болни птици и не са констатирани нарушения на Закона за биологичното разнообразие и Закона за лова и опазване на дивеча.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.