По-голямата част от рускоезичните американци подкрепят Тръмп - партията на Хилъри Клинтън за тях е "социализъм"

Над 60% от рускоезичните имигранти в САЩ поддържат кандидата на Републиканската партия за президент Доналд Тръмп, обяви председателят на Изследователския институт на новите американци Сам Клигър като се позова на предварителни резултати от анкета сред 500 имигранти, решили да гласуват, съобщава РИА Новости.

„Мнозинството рускоезични имигранти – 60-65 на сто, подкрепят кандидата на републиканците. Това е малко по-ниска подкрепа, отколкото през 2004, 2008 и 2012 година, когато също правихме предварителни допитвания и анкети на изхода на избирателните бюра”, каза Клигър. Експертът обръща внимание, че руската диаспора, както и кубинската, традиционно е за републиканците, уточнява агенцията, цитирана от БГНЕС.

„През 2012 година около 75% от рускоезичните подкрепяха Мит Ромни, през 2008 година същият процент бяха за Маккейн…През 2004 година Буш започна втори мандат, подкрепен от 77%, може би дори 80% от рускоезичните имигранти”, изтъква Клигър. Според него, по-ниската подкрепа за Тръмп се обяснява с разликата в поколенията – израсналите в Америка деца на рускоговорещи родители не гласуват така, както гласуват майките и бащите. Затова през 2012 година три четвърти от общия брой рускоезични, на само половината от младите руски американци, са подкрепили републиканеца Мит Ромни.

Една от причините за подкрепата за републиканците, е неодобрението към „социализма” на демократите. Рускоезичните свързват Демократическата партия с икономически регулации, прекомерно нарастване на социалните разходи, намеса в частния живот на гражданите. „Мнозинството рускоезични имигранти, преминали през школата на социализма в бившия СССР, не харесват това”, обяснява Клигър.

Други причини за недоволство са раздуването на бюрократичния апарат, обещанията на републиканците да намалят данъците и отношението на кандидатите към Израел. Този път допитването е проведено в щатите Ню Йорк, Охайо и Флорида, а статистическата грешка е до 5 процентни пункта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка