По жалба на български адвокат, гръцката прокуратура повдигна обвинение на 30 фермери за незаконна блокада на ГКПП-Кулата

Прокуратурата в гръцкия град Серес повдигна обвинение срещу 30 фермери, които незаконно блокираха границата на ГКПП-Кулата-Промахон през 2016 година. Обвинението и търсенето на справедливост стана възможно благодарение на адвокат Борис Харизанов от Петрич, който е единствения българин дръзнал да си търси правата нарушени му вследствие на безумните гръцки блокади.

Харизанов има счетоводна къща, която обслужва предимно гръцки предприемачи.“През 2016 година зимата фермерите отново блокираха границата, вследствие на това бе блокирана работата на счетоводната ми къща. Тя продължи дълго и затова реших,че просто повече така не трябва да се продължава, а ние българите да търпим. Затова входирах жалба в гръцката прокуратура на 16 февруари 2016 година. Впоследстви е имало досъдебно производство там, имало е арести на 30 фермери и така се стигна до насрочване на първото заседание на делото на 12 октомври тази година. То бе отложено за април 2018 година, ход не бе даден на делото поради отсъствие на адвоката защитник на фермерите, който бил ангажиран по това време с друго дело, разказа адвокат Харизанов.

В момента, в който в съдебната зала било споменато неговото име, той се представил пред съдебния състав. Тогава срещу него обвиняемите посипали обидни квалификации, придружени със закани за саморазправа. Но серската полиция е била предварително уведомена, че става дума за дело с висок обществен интерес, и в съда имало осезаемо присъствие на полицаи. Това нагло и грубо поведение на обвиняемите го възмутило, и станало причина адвокат Харизанов да затвърди първоначалното си намерения да се бори за справедлива присъда.

„Смятах да се откажа от делото, но след това арогантно поведение вече съм убеден,че ще доведа делото до край ,каза Харизанов за „Труд“.

„Жалко,че съм сам в тази борба, нямам предвид финансово, а морално очаквах,че браношивиците особено от транспортния сектор, които също претърпяха огромни загуби, също ще дадът под съд фермерите, но не се случи.

„Аз не отричам правото им да протестират, но това да го правят пред тяхното си министерство, а не да затварят граници и международни пътища и така да нарушават правата на другите граждани. А то през годините ние само търпим, дойде януари те излизат, слагат си барбекютата , тракторите, пускат музика и стачката им се изразява в цял месец купон. Това е нецивилизована работа.

В резултат на блокадата в нечовешки условия без храна, вода и възможност за медицинско обслужване в блокираните колони ТИР-ове и леки коли мръзнаха хиляди хора. България, Гърция и редица европейски държави претърпяха щети за милиони евро.

По гръцкия закон блокрането на пътища и граница е престъпление, нарушени са и европейските закони, според които всички граждани от страни членки на ЕС имат право на безпрепятствено придвижване на стоки и хора. Аз съм оптимист за изхода на това дело, убеден съм, че справедливостта ще възтържествува, и многоуважаемият съд ще наложи справедливи присъди, разказа адвокат Харизанов.

Той сега е свидетел на прокуратурата по делото, но смята да предяви успоредно и граждански иск в размер на 50 евро. И нека това да послужи за назидание. Защото главната и единствена цел на тази жалба беше да се възстанови общественият ред и спокойствие, безпрепятствено преминаване през ГКПП-Кулата–Промахон, да се преустанови блокадата, и занапред да няма подобни. Станахме свидетели, че миналата зима на 2017 година гръцките специални части не допуснаха фермерите отново да блокират границата, коментира още Харизанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа