На 24 юли 2019 да почерпят

Том Харди – красавецът с грозните роли Британецът е една от знаменитостите на съвременното кино

Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

По-лесно разрешават данъчни спорове Промените ще бъдат в полза на чуждите инвеститори

Данъчната система в ЕС трябва да гарантира, че един и същи приход не се облага два пъти от две различни държави членки, коментира еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси

Има 2000 висящи дела

Нови правила на ЕС за гарантиране на по-бързо и по-ефективно разрешаване на данъчни спорове между държавите членки влязоха в сила от 1 юли. Те ще улеснят живота на предприятията и гражданите, сблъскали се със затруднения във връзка с двойното данъчно облагане, и ще им дадат значително по-голяма данъчна сигурност. Промяната е в подкрепа на компаниите, които оперират в няколко държави в ЕС. Затова реално ще бъде и в подкрепа на чуждите инвеститори, които откриват производство, логистичен или IT център в България.

С новата директива на ЕС на държавите-членки са поставени ясни срокове за постигане на съгласие по данъчни спорове. При всеки спор за двойно данъчно облагане държавите-членки трябва да се опитат да намерят решение по взаимно съгласие в рамките на две години. В момента в ЕС има висящи 2000 такива спора, 900 от които датират отпреди повече от 2 години, като те се оценяват на около 10,5 млрд. евро. Ако за две години не бъде намерено решение, страните трябва да създадат Консултативна комисия за арбитраж. Тя ще се състои от трима независими членове и представители на компетентни органи на спорещите страни. Комисията ще разполага с 6 месеца, за да представи окончателно решение на спора. Ако страните пак не споразумеят, данъкоплатецът ще може да заведе дело пред националния си съд, за да намери решение на спора.

“За да бъде справедлива и ефикасна, данъчната система в ЕС трябва да гарантира, че един и същи приход не се облага два пъти от две различни държави членки. Ако все пак това се случи, проблемът следва да бъде решен бързо и ефикасно”, коментира еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси.

Новата директива се прилага за жалби, подадени от 1 юли 2019 г., по спорове във връзка с доходи или печалби, получени след 1 януари 2018 г.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.