24 души са арестувани в Турция по подозрение в „терористична пропаганда“ срещу военната операция в Сирия

68-годишна загина, мъжът й с опасност за живота заради забравени котлони

Св. Синод: Истанбулска конвенция отваря широко вратите към морален разпад БПЦ призова парламента да не ратифицира споразумението

Грабител изтърси портфейл от чанта

Илияна Йотова: Преживяваме един от най-колебливите периоди в развитието на ЕС

Цеко Минев: В Европа правят по 200 лифта, а ние се обясняваме за един

Задържаха 20-годишен, ударил фелдшер в Спешния център в Нова Загора

Община Петрич довършва важни проекти през новата година

Нов център ще има Боровец, избират между 40 архитектурни проекта

Свищовлия счупи скулата на съседа си при побой

Затвориха тунела под връх Монблан заради навалял сняг

В Благоевград официално обявиха грипна епидемия, Петрич на прага

Откриха труп на мъж до заведение в Кърджали 12-годишно момче подало сигнала

Премиерът милиардер на Чехия при Борисов (снимки)

Спипаха крадци на 3050 лева от лека кола

По-малко от милион лева са всички официални дарения за предизборните кампании

886 406 лв. парични дарения и непарични на стойност 1 220 лв. са отчетени до момента пред Сметната палата от всички участници в президентските избори.

Паричните дарения са 1731, непаричните – 1728, 61 автомобила и 89 услуги са безвъзмездно предоставено на кандидатите за държавен глава.

Съгласно Изборния кодекс участниците в предизборната кампания за президент и вицепрезидент на Република България са задължени в срок от 30 работни дни след приключване на кампанията да представят отчет пред Сметната палата, напомни председателят на Сметната палата Цветан Цветков. Това трябва да е отчет, който да съдържа информация за приходите, които са реализирали, реално извършените разходи, както и поетите задължения.

„Различни са сроковете за участниците в двата тура. Знаете, че имахме 21 участници в изборите и за 19 от тях надпреварата приключи на 6 ноември. До 16 декември те трябва да представят такъв отчет в Сметната палата, а за другите двама, които продължават и отиват на балотаж, крайният срок е 23 декември тази година“, разясни Цветков.

Сметната палата е задължена да публикува тези отчети на своята интернет страница, за да може гражданите да бъдат информирани за това какви финансови ресурси са използвали участниците в предизборната кампания. Предвидени са много сериозни санкции, ако не се представят такива отчети. За лицата, които представляват партия или инициативен комитет, както и за лицата, които представляват коалициите, глобата е от 2000 до 10 000 лева.

Новото в тази предизборна кампания е, че дарителите, които са направили дарение над 420 лева, трябва да декларират произхода на дарението. Ако не направят това, те подлежат на едни много сериозни санкции – от 1000 до 3000 лева. Такива декларации са задължени да пуснат и кандидатите за президент и вицепрезидент, както и членовете на техните инициативни комитети, напомни още председателят на одитната институция.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.